Pages

Фб Гъбо-познавателно: няколко вида гъби от Сливенския Балкан в края на ноември '24 - с имена, БГ и латински , и дали са застрашени

 Познавателно: няколко вида гъби от Сливенския Балкан в края на ноември '24 - с имена, БГ и латински , и дали са застрашени

https://www.facebook.com/share/p/1JqEWyjua2/



Броколи се вари 2' или 6-8' ... Или не се вари?

 https://www.edimdoma.ru/news/posts/33289-skolko-nuzhno-varit-brokkoli-chtoby-ona-ne-poteryala-poleznye-svoystva-i-sohranila-formu

Если у вас замороженная брокколи, то ничего делать не нужно. При разморозке овощ потеряет форму и получится некрасивой. Если есть лишние куски льда, то их можно аккуратно убрать и отправить в кипяток. 

В случае, если брокколи свежая, то ее нужно промыть под проточной водой. Срезать соцветия, убрать листья и стебель. После отправить в кипяток и посолить по вкусу. Чтобы получить хрустящий овощ, достаточно варить его около двух минут. Для мягкого брокколи потребуется больше времени — 6-8 минут.

После того, как время выйдет, плоды нужно опустить в ледяную воду. В таком случае, вы сможете сохранить форму, цвет и вкус брокколи, рассказали на YouTube-канале «Vcussovet». 

Ранее теледоктор Александр Мясников рассказывал, что брокколи лучше есть в сыром виде. Так будет больше пользы для всего организма. 

 


V Топчета от смлени фурми, ядки (кашу) и кокосово масло, топнати в разтопен шоколад

 Топчета от смлени фурми, ядки (кашу) и кокосово масло,  топнати в разтопен шоколад

https://youtu.be/ty9MAcTKxLA?si=qhEll14VLmZTCqxU



21.11.24

V НСС ръжена закваска за хляб по манастирски (на руски)



!!! Сред коментарите също има много ценни, допълващи ул ш ли с алтернативни съвети по някои тънкости



Съхранява се до 1/2 година в хладилник (алтернатива?)

  1. 3 с. л. ръжено брашно + 40 ми вода всеки ден за 4 дни
  2. В ден 5:
  •  Половината закваска - в буркан, пак+ 3 с.л.брашно и 40 мл вода;
    •  Другата 1/2 закваска - за приготвяне на хляб.







19.11.24

Как се топи пача мас?

1

НСС гъша (пача) мас
https://forum.xenos-bushcraft.com/viewtopic.php?id=752

  1. Дълбоко замразени мазни патешки изрезки.
  2. След като се поотпуснаха малко ги нарязах на приблизително равни кубчета
  3. Процедурата е същата, като при топенето на свинска мас, а кубчетата трябва да са еднакви, зада се получи по-равномерно топене
  4. След това на котлона, на тих огън и при постоянно разбъркване за около час – час и половина, и вече имах половин тенджерка пълна с гореща мазнина.
  5. Прецедих я през тензух и направо във формичките за крем карамел
  6. Резултата беше четири пълни формички с гъша (пача) мас - по около 150 мл. всяка и чинийка хрупкави джумерки за котката 
  7. След леко поохлаждане сложих и по една клечка за уши в центъра на всяка формичка, зада може след това лесно да се извади съдържанието. Ето какво се получи след една нощ на студа:
  8. Изваждането става на водна баня с хладка вода и е на лице блокче, готово за импрегнация на кожи и обувки:
  9. Смятам да съхранявам готовите блокчета във фризера, увити във фолио

2
V Торене на свинска мас Melting of lard








V Торта от 2 банана, 3 ч. овесени ядки, какво и ядки

[https://youtube.com/watch?v=yhbDgIVV4-w&si=b8Y9Tfv_1-w4PMQz]

Шоколада за глазурата м може да се замени с масло+какво+стевия/банан/ябълка печена




V Dacota fire hole in the sand - a sand rrocket stove

https://youtube.com/shorts/mhL3nuePTsc?si=_MSkHkEXHgFmza7b]


13.11.24

V Дълготраен факел от парче ботово клонче, срязано накръст надлъжно

https://youtube.com/shorts/pjADq223EXg?si=F4T0xcqvx4qp1Er0

Останалата борова смола гори като керосин,  дълго (1/2 до 1 час)  и не загасва от вятър.щ и влага
Може да служи и като огниво за огън.