29.4.25

НСС олио: шарлан (слънчогледово нерафинирано) и др.

1 ,2, 3

 1 Мой коментар
Алтернативна добра практика на Людмил Етов е вместо олио да се консумира консумират смлени семена или ядки ( фъстъчене например).
 Тоест спира се след смилането и с кафемелачка / блендер,  показано във видеото. 
 Въпрос е дали да се оставят сурови вместо да се запичат преди смилане. Доколкото ми е известно само фъстъците са по-полезни след термична обработка сред ядките.


2 V Как ХИМИКАТАМИ [бензином] извлекают МАСЛО (Экстрадирование масла растворителем). Рафинирование. 


FbV Traditional Drill: Manual Ingenuity at the Service of Craftsmanship.



FB How to truly help bees: a beekeeper's advice



"Pine tree sap can be tapped and used to make paint and resin products_ It makes a great water-proof sealant for buckets and tarps and can be used as an adhesive (boil it to reduce thickening and add ash to it to strengthen its waterproofing quality."




FbV DIY: Cutting wood in sluces



23.4.25

Blanching (cooking)




"Blanching is a process in which a food, usually a vegetable or fruit, is partially cooked by first scalding in boiling water, then removing after a brief timed interval, and finally plunging into iced water or placing under cold running water (known as shocking or refreshing) to halt the cooking process. Blanching foods helps reduce quality loss over time.[1] Blanching is often used as a treatment prior to freezing, dehydrating, or canning vegetables or fruits to deactivate enzymes, modify texture, remove the peel and wilt tissue.[2] The inactivation of enzymes preserves colour, flavour, and nutritional value.[2] The process has three stages: preheating, blanching, and cooling.[1] The most common blanching methods for vegetables/fruits are hot water and steam, while cooling is either done using cold water or cool air.[3][4] Other benefits of blanching include removing pesticide residues and decreasing microbial load.[4] Drawbacks to the blanching process can include leaching of water-soluble and heat-sensitive nutrients and the production of effluent.[2]

19.4.25

V Tree planting videos

 1, 2

1
V Tree Planting Tutorial


0 ЕНЕРГИЯ + Зелена защита от вятър за дома

1, 2, 3, 4, 5 (PDF)


1
Fb-Ig Landscaping for Energy Efficiency - Zero Energy project 



2
.Landscaping for Energy Efficiency - Zero Energy



3
Energy efficient landscaping: How it works ('23)
Energy efficient landscaping is the act of designing and implementing (or retrofitting) the surroundings of a building to reduce its energy consumption and help it cope with Climate Change. I
  1.  Energy efficiency with plants |
    • hading your home Insulating your home
    • Embrace native plants Smart irrigation systems
  2. Sustainable hard-scaping
  3. Composting and mulching 
    • Composting
    • Mulching.
  4. Green roofs and natural landscaping 
    • Green roofs
    • Earth sheltering



4


5





10.4.25

Ориз и Зърнени храни | Време за готвене (×2 без Instant Pot)




Как се вари просо (под налягане)?

1, 2, 3

1
Как се вари просто?

Просото се вари много лесно. За целта трябва да го накиснете за няколко часа, за да може да уври по-лесно.
След това сменете водата му и го залейте с чиста вода. Съотношението между вода и просо е 3:1. Просото се вари около 20 минути или докато водата се абсорбира напълноАко не накиснете просото ще го варите доста по-дълго време. Варете на умерен котлон, изчаквайки просото да поеме водата.


2
В тенджера под налягане (не дава избор за рекламите)
Есенна яхния с просо
https://blissfulhearts.bg

Инструкции 
Накисни 1 чаена чаша просо за 8 часа с малко ябълков оцет или пресен лимонов сок. Изплакни го и свари под налягане в Инстант пот с 1 ¾ чч вода за 10 мин. Изключи и след 10 минути освободи парата чрез клапана.


3
Как се приготвя просо?
https://gotvach.bg/

Почистеното просо се залива с вода в съотношение 2 до 2.5 към 1 и се вари на тих огън до готовност, т.е. около 15- 20 минути.

Важно е просото да се вари под похлупак, а след свалянето му от котлона, към него да се добави малко масло и да се остави добре да се задуши.

Със свареното просо може да направите каша от прососупа с просо или вкусно просо с картофи, което е особено подходящо за вегетаринаци и по време на пости.



Завръщането на просото | Достъпно, вкусно, здравословно. И без глутен




3.4.25

V Man grows ALL of his food on 750 m2




! How and when to Prune Trees and Shrubs

1 Understanding Growth Buds
2 Removing Heavy Branches
3 General Pruning Process
4 Pruning Techniques
5 Healing and Regrowth
6 Additions:
6.1 Basic Structure of Fruit Trees;
6.2 Most Important Pruning Equipment;
6.3 When should I prune my tre?
 6.4 Pruning vs trimming
REFERENCES 

(References n the text: one source for the general structure plus many others for the pics: https://sharingideas.me/how-and-when-to-prune-trees-and-shrubs/)



How to Prune Trees Without Killing Them (step-by-step with pictures),



How to prune a tree,





Pruning is essential in gardening for maintaining the health and structure of trees and shrubs. It’s a blend of art and science, requiring skill in making cuts and understanding the biology of plants for effective results..."

2.4.25

У Теплица — это дорого, но есть три способа обойти систему

https://www.pravda.ru/news/gardening/2189109-greenhouse-alternatives/


"Садоводство

Теплица — мечта любого огородника. Но что делать, если бюджет не позволяет построить это дорогостоящее сооружение? К счастью, есть несколько доступных альтернатив, которые помогут защитить растения от весенних заморозков и ускорить урожай.


? 7 Plants You Should Never Grow Next to Fruit Trees, According to Gardening Experts


"These plants can attract pests, spread disease, and compete with fruit trees for nutrients."

7 Turf Grasses

У Прещип (Улекс) Ulex - ?жълтуга


За жива ограда 


6 Fruit Trees You Should Never Grow From Seed, According to Gardening Experts


"Choose grafting or propagating to grow these popular fruit trees..."

6 FIG Trees

5 Peach Trees

4 Banana Trees

3 Pear Trees

2 Cherry Trees

1 Apple Trees


У Гъби с цял базидий (Подотдел Agaricomycotina)