За да изсушите билката, най-добре е да прострете вестници на проветриво място и не на пряка слънчева светлина. Поставете всяко цветче с цветовете надолу, като не позволявате да се застъпват отделните съцветия. След това оставете на спокойствие за три седмици. После внимателно оронете само цветчетата, които лесно ще паднат от дръжките и ще се превърнат в бледожълт прашец. Можете да стриете допълнително. Съхранявайте в стъклен съд с капак на тъмно и сухо място.
За да приготвите запарка от цвят на бъз, кипнете 300 мл вода и с нея залейте 2 ч.л. от изсушения и стрит цвят. Оставете под капаче или чинийка за 15 минути и след това прецедете. Най-добре е да консумирате запарката по три пъти на ден като приготвяте напитката непосредствено преди приемане.
Ето и две различни предложения за кулинарна употреба на сиропа от бъз.
Дресинг от бъз
Продукти:
2 с.л. сироп от бъз
2 с.л. бял винен оцет
1 лимон, настъргана кора и сок
3 с.л. студено пресовано рапично олио
Начин на приготвяне:
Разбийте енергично всички съставки в суха купа. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте отново. Използвайте за зеленолистни салати или обогатени салати с месо или сирене..."

No comments:
Post a Comment