31.5.25

! Бъз - полезни свойства и употреба




"... За брането на цвят бъз си вземете ножица и се заредете с платнен или картонен плик, за да може билката да диша докато я транспортирате на мястото за сушене. Следва да изберете добре цъфнал храст и да разгледате за наличие на буболечки и флорални недъзи по листата. При тръскане не бива цветчетата да падат, но трябва и да са добре разтворени. След това режете с ножицата там, където свършва цветът и започва дръжката.

 За да изсушите билката, най-добре е да прострете вестници на проветриво място и не на пряка слънчева светлина. Поставете всяко цветче с цветовете надолу, като не позволявате да се застъпват отделните съцветия. След това оставете на спокойствие за три седмици. После внимателно оронете само цветчетата, които лесно ще паднат от дръжките и ще се превърнат в бледожълт прашец. Можете да стриете допълнително. Съхранявайте в стъклен съд с капак на тъмно и сухо място.

За да приготвите запарка от цвят на бъз, кипнете 300 мл вода и с нея залейте 2 ч.л. от изсушения и стрит цвят. Оставете под капаче или чинийка за 15 минути и след това прецедете. Най-добре е да консумирате запарката по три пъти на ден като приготвяте напитката непосредствено преди приемане.

 

Ето и две различни предложения за кулинарна употреба на сиропа от бъз.

Дресинг от бъз

Продукти:

2 с.л. сироп от бъз

2 с.л. бял винен оцет

1 лимон, настъргана кора и сок

3 с.л. студено пресовано рапично олио

Начин на приготвяне:

Разбийте енергично всички съставки в суха купа. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте отново. Използвайте за зеленолистни салати или обогатени салати с месо или сирене..."


No comments:

Post a Comment