AI overview
Магарешкият трън, известен още като магарешки бодил, се използва предимно за приготвяне на чай и запарки, а не като храна. За вътрешна употреба се препоръчва да се приготви запарка от цветовете или да се използва сок от надземната част.
Ето как можете да приготвите запарка от магарешки трън:

- За една супена лъжица ронени цветове от магарешки трън се използва 250 мл вряща вода, се запарва за 20 минути в студена вода, според аптека Фрамар. Прецежда се и се пие по 50 мл през деня.
- За вътрешно приложение 5 цветни кошнички (2 супени лъжици) се заливат с 400 мл вряла вода и киснат 1 час. Пие се по 1 кафена чашка преди ядене, 4 пъти дневно, подсладено с мед.
- Сокът от прясната надземна част на билката се пие по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно, пише bilki.bg.
За външна употреба, гореща запарка от билката може да се използва за лечение на ревматизъм, а отвара от цялото растение - за бани при хемороиди, компреси при рани и кожни инфекции.
Необходимо е да се консултирате с лекар или специалист по билколечение за точните дози и начин на употреба, особено ако имате здравословни проблеми.
No comments:
Post a Comment