репичките, ряпата, морковите, цвеклото, пащърнакът и магданозът през автуст
Копърът се засява на всеки 15-20 дни през цялото лято
Рекордьор за бързо покарване е крес-салатата. Първите зелени листенца се появяват едва 2 седмици
Намерете място за спанака. Накиснете семената във водата за няколко часа и засейте. След седмица можете да очаквате първите кълнове, а след две седмици реколтата ще е готова за консумация.
*
Семената на руколата ще покълнат още на 5-6-ия ден. Почвата за тази култура трябва да е достатъчно хранителна и овлажнена. Младите листа са особено вкусни и нежни.
*
През юли можете да посеете краставична трева (borago). Мястото, което ще й изберете, е най-добре да е в полусянка, тъй като на слънце растението много бързо израства и става грубо.
*
Засадените в средата на лятото магданоз и праз ще ви радват с реколта в края на сезона. А на следващата пролет ще продължат развитието си, изпреварвайки другите култури.
*
Засаденият през юли и събран през октомври дайко може да се съхрани до март, като няма да изгуби своята свежест. Освен това, сеитбата през лятото намалява риска от увреждане от кръстоцветната бълха, зелената нощенка, както и други вредители.
*
Не е късно през юли да се засадят бобови растения. Грахът, бобът и зеленият фасул се развиват доста бързо. Освен това тези култури са студоустойчиви. Преди сеитбата семена, се накисва за 10-12 часа, а самите лехи се напояват добре преди сеитбата. Фасулът може да бъде засаден директно, заедно с доматите или краставиците. Ще имате време да ги оберете, преди бобът да се извиси.
*
Киселец, ревен, лук (сибирски, див лук и батун) при лятната сеитба не трябва да се сеят на ниски места, които през есента задържат вода. Идеални предшественици за тези култури са ряпа, грах, копър, картофи, ранни краставици. Преди началото на сланите тези трайни насаждения ще имат време да образуват розетки. С наближаването на зимата е добре растенията трябва да бъдат покрити с торф или компост със слой от 5-7 см.
Полезни съвети за повторно засяване
**
Предпочитайте хибриди и сортове, които бързо зреят. Не пренебрегвайте съвместимостта на културите и сеитбооборота: при избора на втора култура, имайте предвид, че тя трябва да бъде от различно ботаническо семейство и да не е податлива на същите неприятели и болести, както предшественика си.
**
Внимателно подгответе лехите: отстранете остатъците от предишната култура и от плевелите, прекопайте и полейте на няколко пъти, така че почвата да се напои на дълбочина 10-15 см. При нужда наторете: 30 г карбамид, 45 г суперфосфат и 15-20 г калиев сулфат на 1 кв.м.
**
Летните втори култури често страдат от липса на влага в почвата. Ето защо е е по-добре семената да се сеят когато се предварително покълнали в добре напоени браздички.
No comments:
Post a Comment