"Относно "пълнозърнестата пшеница" има един малко известен факт, който често се скрива от масивните маркетингови кампании на гигантските хранителни компании, искащи да вярваме, че "пълнозърнестата пшеница" е здравословна за нас, и той е, че пшеницата съдържа уникален вид въглехидрат (който не се среща в други храни), наречен амилопектин-A. За него е установено при тестове, че предизвиква рязко повишаване на кръвната захар, по-силно дори от това на чистата захар...
Също така се оказа, че печените пшеничени продукти съдържат канцерогенни химикали, наречени акриламиди. Те се формират в зачервената част на хляба и хлебните изделия, като гевреци, кифли и т.н. Проучвания показват, че тези канцерогенни акриламиди могат да повишат риска от рак и да ускорят процеса на стареене. Акриламиди са открити във високи нива и в други готвени въглехидратни храни, като пържени картофи и др., съдържащи скорбяла...
Като скорбялна храни, царевичните зърнени храни също оказват силно влияние върху нивата на кръвната захар и следователно може да ускорят процеса на стареене на тялото...
За да се задоволи нуждата от сладко може да се консумират 1-2 квадратчета тъмен шоколад след вечеря, вместо обикновения десерт за повечето хора. От това се получават само около 2 грама захар, за разлика от 40-80 грама захар в типичното парче торта, сладолед или друг вид десерт.
Някои храни, съдържащи скорбяла, като бял ориз, овесени ядки и бели картофи също могат да имат значително въздействие върху кръвната захар, и по този начин може да засилят образуването на AGEs в тялото. Тези храни е най-добре да се консумират в малки количества, придружени от здравословни мазнини и протеини, за да се забави реакцията на кръвната захар...
Първо, всичко, етикетирано като соево, рапично, царевично или памучно олио (срещащи се често в много полуфабрикати) обикновено е преминало през процес на рафиниране при изключително висока температура и използването на химически разтворители като хексан.
При това полиненаситените мазнини са претърпели много окисление и следователно са много вредни за тялото, защото произвеждат свободни радикали, които увреждат клетъчните мембрани...
Вместо тях изберете наистина здравословни масла и мазнини, като студено пресован зехтин (за студено готвене), олио от авокадо, студено пресовано кокосово олио (здравословен източник на силно полезните мастни киселини със средна дължина на веригата / MCT) и масло от пасбищно отгледани крави..."
No comments:
Post a Comment