6.6.18

12 храни, богати на омега-3 мазнини, farmhopping.com

12 храни, богати на омега-3 мазнини

...

Телешко месо 

160 мг за 100 гр
С уточнението, че за предпочитане е месото от крави, хранени на паша или със сено. Причината е, защото сред тревата има още един източник на омега-3, който мнозина смятат за плевел, но всъщност има уникални хранителни стойности. Чисто телешко месо може да поръчате от тук.

Яйца

225 мг за 1 яйце
Към стабилната доза омега-3 получаваме и още витамини, антиоксиданти и протеини, плюс холин, който се бори с мастните натрупвания. И ако сте все още подвластни на идеята, че яйцата не са полезни – науката отдавна опроверга това безпочвено твърдение. Поръчайте пресни яйца от пасищни кокошки от тук.
12 храни, богати на омега-3 мазнини

Тученица

300 мг за ½ ч.ч.

Дълго време набедената за досаден плевел тученица изненада всички – оказа се, че зеленото растение е пълно с полезни вещества, плюс това е и много вкусно. Нищо чудно, че тученицата е била редовна част в менюто на Ганди – вижте тук повече за хранителните й стойности, начините, по които може да я приготвите и откъде да си я поръчате.

Тиква

332 мг за 1 ч.ч.

Една порция тиква (около 200 г) ни дава не само от незаменимата мастна киселина, но и ⅓ от препоръчителната дневна доза витамин С – което може само да ни бъде от полза при смяната на сезоните.
12 храни, богати на омега-3 мазнини

Орехи

2500 мг за ¼ ч.ч.

С по-високо съдържание на омега-3 от всички останали ядки или семена, орехите са отлична добавка за почти всяко ястие, печиво или салата. Плюс това са богати и на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали в тялото, регулират кръвното налягане и намаляват възпалителните процеси вследствие на стрес.

Боб

1190 мг за 1 ч.ч.

Не само отличен източник на фибри, но и с достатъчно количество за един ден омега-3, плюс протеин, витамини и минерали в изобилие. Нямаме нито една причина да откажем боба!
Сред останалите най-богати на омега-3 мастни киселини продукти се класират малини (150 мг за 1 ч.ч.), кейл (130 мг за 1 ч.ч.), ягоди (90 мг за 1 ч.ч.), праз (70 мг за 1 ч.ч.), карфиол (210 мг за 1 ч.ч.) и босилек (70 мг за ½ ч.ч.). А кой е абсолютният победител в класацията – лененото масло с неговите феноменални 7300 мг в 1 с.л.!

No comments:

Post a Comment