Събиране на дива роза е необходимо само в сухо време, така че плодовете не са напоени с влага. Препоръчва се да ги откъснете заедно със стъблото и чашката, които лесно се изхвърлят след изсушаване. Желателно е да се спре избора на най-накрая узрели или няколко презрели плодове. Те се различават в ярко оранжев, червено-оранжев или червен цвят. Зреенето на различни сортове на това растение се случва в края на лятото - началото на есента. Избирайки подходящото време за събиране на шипка, можете да очаквате стопроцентен успех при изсушаването му. В зрелите плодове се натрупва най-голямо количество лечебни вещества, а в суха форма придобиват специален аромат и сладък вкус.
Процес на приготвяне на плодове
След прибирането на розовата култура се приготвя за сушене. За да направите това, плодовете се сортират и се отърват от развалени, гнили или заразени с насекоми. Съдът и стеблото трябва да бъдат оставени, защото без тях, поради счупване по време на сушенето, голяма част от сока ще се загуби.Розовите бедра са внимателно подбрани и измити с течаща вода в гевгир. Това е желателно да се направи дори в случаите, когато реколтата е била събрана извън градската зона: много вредни неорганични вещества са в дъждовна вода, а прахът се отлага върху плодовете навсякъде.
За да изсушат плодовете са по-малко време, те предварително предварително излива гореща вода за двадесет минути. Много любители на кучешка роза дори добавят малко захар. В резултат на това накисване в края на сушенето плодовете стават много по-сладки.
За сушене на плодове
Измити и почистени шипка, изсушена от влага в добре проветриво помещение за около час. За да се ускори процеса на сушене, влажните плодове се избърсват с хартиени салфетки. Понякога плодовете се нарязват на половина, така че те по-скоро изсъхват във фурната. И ако има време и желание, дори преди дивата роза да се изсуши, тя може да бъде изчистена от всички семена. В такива случаи, след изсушаване, плодовете могат да се използват не само за приготвяне на лекарствен чай, но и като пълнеж за пайове.
Сушене на плодове във фурната
Готови плодове в един слой, изложени на лист за печене или специална мрежа. Е, ако те не са в контакт един с друг. Подложката за печене с плода се поставя във фурната, която първоначално трябва да е студена. В края на краищата, в противен случай, бедрата могат да загубят голямо количество сок и да се покрият с твърде твърда черупка, която в процеса на сушене няма да позволи на влагата да излезе. В резултат на това плодовете ще бъдат влажни отвътре и може да изгният по време на съхранение.
Общото време на изсушаване на плодовете във фурната продължава около осем часа, в зависимост от размера на плода и дебелината на черупката: малките ще достигнат по-бързо състояние. Тъй като шипка се изсушава дълго време, тя трябва винаги да се разбърква за равномерно сушене.
Във фурната трябва да има циркулация на въздуха, за да може влагата да избяга. За да направите това, е необходимо да отворите вратата на фурната. Най-доброто кога фурна вече оборудвани с конвекционна функция. Но ако липсва, можете да поставите вентилатор близо до вратата на фурната.
No comments:
Post a Comment