1
2
Пъдпъдъци за снасяне на яйца: колко яйца носи пъдпъдък?
3
!! V Рецептите [типс] на един млад (пъдпъдък) фермер от Сопот
4
Микроферма: С пъдпъдъци може да се издържа семейство
Те се отглеждат свободно в голяма волиера с площ 400-500 кв. метра.
Той отглежда две породи – „Фараон“ и „Манджурски“, които са известни с най-едрите яйца -от 14 до 16 грама е едното.
„Тези птици не са много рентабилни за отглеждане от големи ферми, защото консумират доста повече храна и снасят малко по-рядко. Затова някои стопани не ги предпочитат. При тях няма сезонност на снасянето. Аз ги ползвам около седем месеца. След това яйценосенето намалява и вече не са толкова рентабилни, стадото трябва да се подмени“, казва Калоян.
Калоян Генчев: „Има една регистрирана кланица за пъдпъдъци, но тя е към собствено стопанство и я ползват само за техните птици. Друга кланица няма. Моите ги подарявам.
Той твърди, че е доволен от качествената селекция, направена в България, като добавя, че купува готови оплодени яйца, които излюпва в собствени инкубатори. Отглежда пъдпъдъците от пилета на един ден, докато могат да снасят.
Пъдпъдъците не са претенциозни. Не се налага да бъдат лекувани с антибиотици или с каквото и да било, тъй като поддържат висока телесна температура от 42 градуса и тя убива всички бактерии. Издръжливи са и са по-лесни за отглеждане, разказва той.
... пъдпъдъчите яйца са различни по хранителни вещества от кокошите, не предизвикват алергии и даже сурови може да се използват в здравословни рецепти с мляко и мед.
No comments:
Post a Comment