27.5.22

Бъз – ползи

Бял бъз – цветът носи безценни ползи

Най-Мощният Еликсир За Силна Имунната Система – Рецепта От Петър Димков



Бъз




За разликите между дивия и черния бъз или защо билката е толкова добра и за жегите?



(В тази статия май да объркани черният и другият бъз: кой от тях е див?)

Приложение: при простудни заболявания, бронхит, хрема, треска, ангина, туберкулозна кашлица, като омекчително средство при пресипнал глас. Засилва растежа на клетките, ускорява
заздравителните процеси. Лапи от запарени цветове се използват при трудно зарастващи рани, ревматизъм, отоци и подагра. При язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, хипертония, пролетна умора. Стимулира чернодробната функция, действа седативно на нервната система.
Приготовление: 3 чаени лъжици се запарват в 250 мл кипяща вода 10 мин.
Употреба: 2-3 чаши горещ чай на ден. Пие се на глътки.


Цвят от бъз - био - насипен, 50 г /100 г /200 г /500 г

Черният бъз (Sambucus nigra), познат като свирчовина у нас, е дървовиден вид с черни плодове. Тази билка е позната на човечеството и използвана от векове заради многобройните ѝ свойства. Бъзът е наpичан "пpиpодна аптеĸa" заpади богатото съдържание на биологично aктивни вещеcтва. Цветовете на бъза имат потогонно и отхрачващо действие и се използват при простудни заболявания, бронхит, хрема, треска, ангина, като омекчително средство при пресипнал глас.

Изсушените бъзови цветчета с или без дръжки са бели или бледожълтеникави, със слаба миризма и сладникаво-слизест вкус, който впоследствие предизвиква дразнене на гърлото. Прашниците са едри, жълти, двугнездни. Използват се за различни отвари, чай, сок, екстракти и сиропи. Лапи от запарени цветове се използват при трудно зарастващи рани, ревматизъм, отоци и подагра. При язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, хипертония, пролетна умора. Стимулира чернодробната функция, действа седативно на нервната система.

Примерна употреба:

3 чаени лъжици се запарват в 250 мл кипяща вода 10 минути. Консумират се 2-3 чаши горещ чай на ден. Пие се на глътки.

Към 12 цвята cе пpибавя литъp вода, 1 пакет лимонена киселина и cмеcта пpеcтоява 24 чаcа на xладно. Пpецежда cе, пpибавя се 1 бypкaн мед и cе pазбъpква до пълно pазтваpяне на меда. Налива cе в cтъĸлени бyтилки и cе cъxpанява в xладилник. Пpи конcyмация cе pазpежда c желаното количеcтво вода. (рецепта на д-р Л.Емилова)


No comments:

Post a Comment