1 БРАНЕ:
1.1 Цвят от черен бъз
- В края на пролетта и началото на лятото, когато започва цъфтежът.
- Да не се изчаква пълното разцъфтяване, защото венчето на голяма част от цветовете опадва при брането на съцветието.
- Брането се извършва в сухо време.
- Отрязват се целите съцветия с овощарска ножица
1.2 Плод от черен бъз
- В края на лятото и началото на есента (август-септември) при пълното узряване на плодовете, когато са черновиолетови отвън и тъмночервени отвътре.
- Ако плодовете се събират по-рано, много от тях са неузрели и занижават качеството на билката.
- Плодовете се събират, като се отрязват с нож или ножица заедно с общата дръжка.
- Набраните плодове се поставят в кошници или касети
1.3
Лист от черен бъз
- През лятото (юни-юли), когато листата са напълно развити.
- Отрязва се целият лист с нож или ножица и от дръжка се откъсват съставните листчета
2 СУШЕНЕ:
2.1 Цвят от черен бъз
- На слънце върху рамки или други постелки.
- Не трябва да се оставя през нощта на открито, защото от нощната влага и сутрешната роса дрогата потъмнява.
- По-добре се суши в сушилня при температура не повече от 45° C.
- Съцветията са добре изсушени, когато цветните дръжки в най-дебелите части при огъване се чупят, а цветовете при стриване се разпрашават.
2.2 Плод от черен бъз
- Плодовете се разстилат за сушене на тънък пласт върху чисти площадки или в проветриви помещения върху застлан под или на рамки.
- Плодовете са добре изсушени, когато при стриване между пръстите не багрят
2.3 Лист от черен бъз
- Събраните листа се разстилат за сушене на сянка в проветриви помещения, върху рамки и други постелки или на застлан с хартия под.
- В началото на сушенето се разбъркват и обръщат.
- Листата са добре изсушени, когато при прегъване се чупят
3 ЦЕННО СЪДЪРЖАНИЕ:
3.1 Цветовете съдържат флавоноловите гликозиди рутин, хиперозид и изокверцитрин, малко танини, слузни вещества, етерично масло и др.
3.2 Плодовете съдържат антоцианови гликозиди, производни на цианидина, органични киселини, смоли, захари, витамините В1, В2 и С, каротеноиди, пектини и минерални соли. В зелените плодове се съдържа цианогенният гликозид самбунигрин, който при узряването се разпада.
3.3 Влистата са установени танини, флавоноиди и др.
Как да използваме цвят от бъз
След изсушаване:
- Цветът се оронва от дръжките,
- Получава се прашец със същият цвят, блудкав на вкус, със слаб специфичен аромат.
Рецепта
Приготвя се отвара от изсушения цвят (прах) като обикновен чай. Пие се горещ.
Против: хрема, пресипнал глас, средство за изпотяване (при простуда), задух, при трудно уриниране (хронифициран простатит), при възпаление на бъбреците и пикочо-половите пътища. Цветът от черен бъз има мощно терапевтично действие при изброените болестни симптоми.
01.06.2012
No comments:
Post a Comment