28.1.25

Начини за ускоряване поникването на семената

1 2 3!!

1
Воспользуйтесь этим методом – и взойдут даже старые семена. Проверенный годами способ замачивания

Автор украинского Instagram-блога о полевых и садовых работах korysne.tv 22 января в новом посте рассказал, как лучше замачивать семена, чтобы они взошли.

Чтобы семена хорошо проросли, их достаточно поместить в обычную воду.. .
"Взойдут даже старые семена, – заверил он. – Но водопроводную воду из-за наличия в ней хлора использовать нежелательно. Продолжительность нахождения семян в воде зависит от культуры".

Например, горох и фасоль нужно держать около пяти часовогурцы, томаты, перец, тыкву, дыню, редис, капусту – 12 часов, а свеклу, морковь, сельдерей, щавель, петрушку, тмин, кориандр и спаржу – 24 часа.

"Подготовленные семена поместите в воду комнатной температуры, примерно +20 °С. Для моркови, сельдерея, щавеля, петрушки, тмина, кориандра, спаржи каждые шесть часов воду меняйте, чтобы смыть эфирные масла, которыми покрыты эти семена", – пояснил огородник.


2

Начини за ускоряване поникването на семената

Най-често за ускоряване поникването на семената се прилагат два начина. - накисване на семена;- рътене на семена.

Накисване на семена

Накисването на семената се прави по следния начин:

Семената се поставят в торбички, пълни от 1/3 до 1/2 от обема им, и се потопяват във вода. Водата се сменя един път в денонощието, а при семената от моркови, целина, магданоз, лук - и два пъти. Температурата на водата трябва да е 20-25°С за топлолюбивите зеленчукови култури, и 15-18°С, но не по-ниска от 10-12°С за хладнолюбивите и студоустойчивите. Семената на краставиците, дините, пъпешите и тиквите се киснат 8-12 часа, на доматите и пипера -около 24 часа, на магданоза, морковите, целината, лука - около две денонощия.


3 !! 
Кислородна вода за обеззаразяване и стимулиране кълняемостта на семената [с времена]

No comments:

Post a Comment