10.4.25

Завръщането на просото | Достъпно, вкусно, здравословно. И без глутен




В кулинарията

Просото е по-полезно да се консумира белено и полирано – то не губи ценни качества, но така се преодоляват дъбилните вещества в твърдата му обвивка. Фибрите в обвивката се намират и в самото зърно и остават част от полезните му качества. Обеленото просо се измива добре, докато водата стане бистра и може да се накисне за 1-2 часа. Друг вариант е да се сложи на сух тиган и да се напукат зърната, за да уврат по-бързо. Но като цяло – то няма нужда от много кулинарна обработка.

Просото може да участва във всякакви рецепти с ориз, кус кус, елда, булгур и т.н. То има мек, но сравнително неутрален вкус. Поема много вода и се вари в съотношение 1:2,5 вода. След завиране, огънят се намалява и се оставя да къкри около 25-30 мин. Ако искаме кремообразна текстура – разбъркваме и постепенно се разварява. Ако държим на отделни зрънца – не бъркаме, а накрая добавяме мазнина и съвсем леко разбъркваме да проникне тя между зрънцата.

Просо с коприва и сирене на фурна

Идеи за приготвяне на просото:

Да се добавя в супи вместо фиде или ориз.

Да се хапва сутрин вместо мюсли с овесени ядки. Добавете обичайните сушени плодове и ядки.

Със зеленчуци и в салати, подобно на булгура.

С брашно от просо може да се правят бебешки каши преди захранване с глутен. Важно е просото да е бяло (белено)

Участие на брашно в здравословни хлябове (ако има квас – сложете повече, отколкото обикновено с бяло брашно)


No comments:

Post a Comment