29.4.15

Тайната на здравословното хранене: Яжте в правилната последователност

Тайната на здравословното хранене: Яжте в правилната последователност




Ако например искате да ядете месо, ориз, салата, сирене и плодове на едно хранене, тогава правилната последователност би изглеждала по следния начин: 
1. За предястие - плодовете
2. Салата
3. Основното ядене започва с ориз
4. Следва сиренето
5. Чак накрая може да бъде изядено месото
Всеки хранителен продукт образува свой собствен пласт в стомаха – и то в последователността, в която е бил приет. При гореспоменатото ядене плодът ще напусне първи стомаха – след около 30 мин. След това неговото място ще бъде заето от втория пласт, този на салатата, която ще се задържи в стомаха още 30-40 мин. Следва третият слой на ориза, след него идва сиренето и накрая месото.

Край на умората след хранене
Всеки пласт се храносмила отделно, без да се смеси с останалите. Ако е била приета правилно, храната се храносмила бързо и без проблеми. Не се образуват газове и не се появява умора. Точно обратното, човек се чувства бодър и пълен с енергия.
Ако същото онова ядене беше прието смесено – малко от тук, малко от там, храносмилането му щеше да отнеме много часове, придружено от чувство на тежест, газове, киселини и какво ли още не. И всичко това само заради грешната последователност.
А хора с бавно храносмилане изобщо не би трябвало да ядат толкова много различни храни на едно ядене. По-добре е да се хранят по малко и по-често.
Основното правило на точната последователност гласи:
Колкото по-голямо е съдържанието на вода на една храна, толкова по-напред трябва да стои тя в храносмилателната редица. Колкото по-ниско е съдържанието на вода, толкова по-късно се яде. Водосъдържащи храни се храносмилат лесно и бързо отстъпват място на тези с високо съдържание на протеини, въглехидрати и мазнини.

Непоносими храни изведнъж стават поносими
...
Правилната последователност според д-р Бас:- Напитките се пият 30-60 мин. преди хранене. Препоръчително е изпиването на две чаши с вода.

- Плодовете се ядат винаги на празен стомах, никога заедно с други храни и никога за десерт. При яденето на плодове има допълнителни особености, на които трябва да се обърне внимание: Пъпешът се яде преди всички останали плодове, следват киселиносъдържащи плодове като цитруси, ананас, къпини, френско грозде, нар, кисели ябълки и т.н. и последни се приемат сладките плодове (круши, сладки ябълки, банани).
- След като сте яли плодове, трябва да изчакате 15 минути преди да ядете нещо друго.
- Зеленчуците се ядат преди храни съдържащи нишесте. Т.е. салати и зеленчукови ястия да стоят на масата винаги преди основното ядене, а не заедно с него.
- Ястия, съдържащи нишесте винаги се ядат преди такива с преобладаваща концентрация на протеини. Въглехидратни гарнитури като картофи, ориз, макарони и др. се приемат ПРЕДИ месото, рибата и яйцата.
- И не на последно място трябва да се има в предвид времето, за което се храносмила дадена храна. Това, което се храносмила най-лесно, се яде първо, а това, което изисква повече време – последно.
Време на храносмилане на някои храни
Диня и зеленчукови сокове: 15-20 минути
Смесени салати от зеленолистни растения: 20-30 минути
Пъпеш, портокал и грейпфрут: 30 минути
Други свежи плодове: 40 минути
Зелена салата: 30-40 минути
Повечето задушени или сварени зеленчуци: 40-50 минути
Зеленчyци със съдържание на нишесте: 60 минути
Житни, бобови растения и леща: 90 минути
Семена: 2 часа
Ядки: 2,5 – 3 часа
Обезмаслено прясно мляко или нискомаслено свежо сирене: 90 минути
Бяло пълномаслено сирене: 2 часа
Твърдо сирене (пармезан): 4-5 часа
Белтъци: 30 минути
Цяло яйце: 45 минути
Лека риба: 30 минути
Мазна риба: 45-60 минути
Пиле без кожа: 1,5 – 2 часа
Телешко или агнешко: 3-4 часа
Свинско: 4,5 – 5 часа
Тези стойности се приемат като ориентировъчни.
Съветите на д-р Бас за правилно и здравословно хранене:- Дъвчете добре. Недобре сдъвканата храна изисква по-големи усилия, за да бъде храносмелена и въпреки това не успява да бъде усвоена напълно. От друга страна на организма му е необходима и повече енергия, което е причина за умора и отпадналост.
- Малки количества. Колкото по-малко е количеството приета храна, толкова по-малко време е необходимо за храносмилането ѝ.
- Моно вместо мулти. Колкото по-малко храни се смесват на едно ядене, толкова по-леко преминава храносмилането, а и рискът от преяждане отпада.
- Концентрация. По време на ядене не трябва да се гледа телевизия или чете вестник. Яденето заслужава пълното ни внимание. Трябва да се съсредоточим върху вкуса на храната и достатъчното дъвчене. За доброто храносмилане е важно не само тялото, а и духът „да разбере", че в момента се яде. И в този случай няма риск от преяждане, защото човек добре усеща, кога се е наситил и може съзнателно да се откаже от оставащата храна.
- Естествени храни. Избягвайте храни, съдържащи изкуствени аромати и подобрители на вкуса, защото те пречат на тялото да усети кога е вече сито.

No comments:

Post a Comment