3.6.15

Великите овесени ядки - bonapeti.bg

Великите овесени ядки

И цар Симеон Велики е ял овесВ българската кухня овесът се споменава като хранителен продукт още от Йоан Екзарх (9.–10. век), живял по времето на цар Симеон Първи, и в писмата на Теофилакт Охридски (11. век). За овеса се говори и в Симеоновия сборник по Светославовия препис от 1078 г., в който се казва, че овесът заедно с лапада, лободата, просото е сред любимите и най-използвани от средновековния българин храни.
Сведения за това, как се е приготвял овесът, в български писмени източници няма, но са се запазили византийски такива, а хранителното меню на двата народа е било почти идентично. Според византийските рецепти разпространени ястия са били мусака от тиквички, кълцано месо, овес и сирене, сарми от лозови, лападови листа или от кисело зеле с овес, ечемик или просо. Археологическите находки пък показват, че масово се е използвало гърнето за варива, като основно са се приготвяли каша от овес, зелена каша от спанак, коприва, щир или лапад
и др.
...
Идеи за приготвяне

Най-популярните начини за приготвяне на овесените ядки са:

– чрез накисване;

– кипване;

– заливане с вряла вода или горещо мляко;

– като мюсли със сушени плодове и ядки;

– на каша със зеленчуци и сирена;

– печени – в тесто за диетични кейкове или други хлебни изделия.

Малки тайни

• Измийте овесените ядки, преди да ги накиснете, за да отделите случайно попадналите трици и примеси сред тях.

• Сложете 1–2 лъжици овесени ядки в омлета си със зеленчуци, за да му предадете обем.

• За да стане по-лекосмилаем и по-вкусен кексът ви, прибавете към обичайното тесто извара, настъргани моркови и овесени ядки по ваша преценка.
...Овесените трици – неоспорими № 1 при отслабване

Овесените трици са най-богатата на разтворими влакна храна. Те съдържат 25% влакна, далече повече от сушените сини сливи и смокини – 10%, от зеления фасул – 7%, морковите и праза – 3%. Благодарение на своята разтворимост тези влакна могат да абсорбират вода в количество 40 пъти по-голямо от обема им. Те действат като гъба, абсорбирайки вода в стомаха и тънкото черво, като по този начин забавят храносмилателния процес и създават усещане за ситост. Изследванията показват, че разтворимите влакна могат да намалят нивото на холестерол в кръвоносните съдове.



За предразположените към напълняване е важно да знаят, че при достатъчно количество разтворимите влакна на овеса отнемат от храната повечето калории, които не преминават в кръвта и не могат да бъдат използвани и натрупвани от организма. Така овесените трици са истинско вълшебство за отслабване.

No comments:

Post a Comment