16.2.17

Оризова торта

https://vegesyznanie.wordpress.com/2017/02/16/%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0/

Продукти:

p1150210
300 гр овесени ядки
2 сл рожково брашно
2 сл какаови зърна(смлени или начукани)
1 кутия обезкостени фурми(мириамки)
1 бр кокосов орех
200 гр оризов флейк
4 сл мед или агаве сироп
2 чл канела
4 чл кокосова захар-за поръсване
няколко капки ванилова есенция и няколко ромови стафиди

Приготовление:

Пробиваме кокосовия орех в по-меката дупчица, за да изтече водата и го счупваме с помощта на чук. Обелваме месцето с картофобелачка, нарязваме го в блендер и разбиваме с 2 чч гореща вода за около 5 минутки. С получената кокосова смес заливаме оризовият флейк. Прибавяме мед или агаве сироп, ванилията, разбъркваме и покриваме с найлонче или слагаме капак, за да се запари хубаво оризчето. Може да се използва и обикновен ориз, като се сварява предварително 1:2, накрая се прибавя кокосовото мляко и се оставя да си го поеме, след което се овкусява. Смиламе си овесените ядки в блендер. Към полученото брашно прибавяме рожковите, 1 чл канела, какаото, ромовите стафидки и разбитите с 1 чч вода фурми. Замесваме твърдо тесто и го разстиламе във форма за торта, като повдигаме леко по краищата на формата. Изсипваме върху него кокосово-оризовата смес и поръсваме с кокосовата захар и 1 чл канела отгоре. Тортата е изключително приятна, особено за хора, които харесват вкусът на така известният сладкиш, от едно време, „мляко с ориз“ 😉

No comments:

Post a Comment