28.10.18

Познавате ли ги? Бъзак, трънки и глогинки – 3 впечатляващи родни билки

Публикувано във факти.бг: Познавате ли ги? Бъзак, трънки и глогинки – 3 впечатляващи родни билки
Публикувано във факти.бг: Познавате ли ги? Бъзак, трънки и глогинки – 3 впечатляващи родни билки
Публикувано във факти.бг: Познавате ли ги? Бъзак, трънки и глогинки – 3 впечатляващи родни билкиПубликувано във факти.бг: Познавате ли ги? Бъзак, трънки и глогинки – 3 впечатляващи родни билки
Познавате ли ги? Бъзак, трънки и глогинки – 3 впечатляващи родни билки
https://fakti.bg/life

Рецепти с глогинки за укрепване на сърцето
https://zdravivsekiden.com/lesen-shnaps-ot-gloginki-i-drugi-recepti-za-ukrepvane-na-sarceto

Полезни (лечебни) рецепти с глогhttps://www.edna.bg/zdravoslovno/polezni-recepti-s-glog-4634633 

Трънка
 
http://gotvach.bg/n8-45287-%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BD%D0%BA%D0%B0
Ценно качество на трънката е, че този храст е устойчив на морски условия и носи потенциал за бърз растеж и експанзия. Ако загражденията, направени с храсти на трънка, се запазят, те са в състояние да устоят на суровите метеорологични условия. Въпреки това, ограда от такива храсти стои с оголени клони по време на зимните месеци поради окапването на листата на храста.

Трънката се съживява бързо, дори след като е нарязана или опустошена от бързо разпространение на горските пожари. Този храст дава възможност да се развиват вторични издънки от земята и да се регенерира бързо за създаване на плътна стена от храсти. Иначе трънките остават забележително незасегнати от гъбички.
...

Кората на трънката е също използваема за различни лечебни цели. Така например, тя не е само отличен ресурс за природен танин, но също се използва широко в приготвянето на мастило. Когато кората на трънката се вари в алкална среда се получава жълт оцветител. Дори сокът, извлечен от неузрелите плодове на трънката, е използвано от перачите, за да маркират дрехите, тъй като е труден за изтриване.

Меките тъкани (месеста част) или каша от узрелите плодове се използват за козметични цели, като например приготвяне на стягащи лицеви маски. От друга страна, зелените листа на храста служат за приготвяне на зелен оцветител, докато плодът може да се използва за получаване на оцветител, който варира в нюанс от дълбоко сиво до зелено.

Стъблата на храстите на трънката са толкова здрави, че обикновено са използват в производството на стругарски материали (машини за стругарство), градински приспособления, зъби на гребла или мотики и други подобни елементи. Правите клони на трънката се използват за производство на бастуни и са изключително ценени за тази си употреба поради техните преплетени и атрактивни форми.


No comments:

Post a Comment