19.2.19

ФАСУЛЕВ ЗЪРНОЯД - как да се справим с него

Боб-убиец за бедните в Българияhttp://www.bulgarica.com
ФАСУЛЕВ ЗЪРНОЯД Много често по фасула, който с мерак сте си отгледали и оставили за зимнина, се появяват дупчици и става негоден за кухнята. Вгледате ли се по-внимателно, ще видите, че го гризе малко бръмбарче. Някои му казват гъгрица, по подобие на гъгрицата по житото. Не е точно. Бръмбарчето се нарича фасулев зърнояд. Преди да пуснат боба по магазините, още в складовете специалистите се справят с него. Не е така при домашни условия. Може да си купите фасул и от някой добър производител и пак да си имате неприятности. Сушенето на слънце не помага. Ще се справите, стига да знаете нещо от биологията на този неканен сътрапезник. Фасулевият, наричан още бобов, зърнояд е дребно бръмбарче, което напада както фасула, така и лещата, граха и други зърнено-бобови култури. Заразата може да започне както на полето, така и в складовете и домакинските шкафове. По съхранения фасул женската снася яйцата направо . Излюпилите се ларви бързо навлизат в тях. Такъв фасул не става за ядене или посев. Характерно за фасулевия зърнояд е, че е топлолюбив. Бързо се развива и дава поколение след поколение при температура 28-30 градуса. При 10-12 градуса развитието му практически спира, а при нула градуса възрастните и ларвите загиват за три седмици. Това че заразата започва още от полето предполага и борбата с фасулевия зърнояд там да започва, защото неприятелят прониква в склада с внасяната продукция. Борбата на полето обаче от дребния производител не е особено резултатна. Употребата на химически средства за обеззаразяване на постъпващата в склада продукция е нежелателна, а и често недостъпна за него. Затова препоръчаме ефикасни начини, основаващи се на биологията на неприятеля. Съхранявайте произведения от вас фасул, както и ако сте го закупили от обикновени производители по пазарни и разни други сергии, на възможно най-хладните места, но не и в кухните си. Не допускайте във вашия склад температурата да се повиши над 8 – 10 градуса. Когато настъпят студовете, ако имате повече фасул, може да го изнесете в мразовити дни на открито, където за няколко денонощия евентуално оцелелите ларви и възрастни бръмбарчета ще загинат. Малки количества може да поставите за известно време във фризера или в замразителната камера на хладилника. При минус 10 градуса фасулевият зърнояд загива за 12 часа, а при минус 5 – за 24 часа. Така обеззаразен може да го извадите и да съхранявате при стайна температура. Не забравяйте, че казаното за фасула, се отнася и за лещата.

No comments:

Post a Comment