7.5.19

FB SWALE / ЛЪКАТУШ < Пермакултура Група, София: Dimitar Dimitrov

Пермакултура Група, София: Dimitar Dimitrov
Що е то суел и има ли той почва у нас?Здравейте , искам да споделя впечатления от функционирането на моите суелове. Между другото приятел ми каза че българското му име е лъкатуш.В средата на лятото най-после успях да се сдобия с багер(22 тонен с кофа широка 1,5 метра) и да поработим.Единият суел(правоъгълен) стана така поради невъзможноста (заради наклона на терена-около 15-20 градуса) на багера да седи отдолу ,така че се наложи там от където ще мине да се изравни и той(багера) се движеше заднешком и копаеше след себе си.Това не ме разтревожи защото го направих около 1,40 метра дълбок и общо взето обхваща целия терен от горната страна.Освен това с времето ще се запълни и заравни.Долния стана доста приличен с нормално копаене от долната му страна(и багера се движеше успоредно с маркировката.Маркиривката е правена с теодолит при 100% следване на топографията на мястото.При мен проблема е сухото лято и желанието ми още в най високата част да събирам водата(обема на горния стана около 400 кубика) , с тенденцията да вкарам и от пътя за достъп каквато вода мога в мястото."Мокрите" снимки са правени 3-4 дни след дъжд (около 25мм.)Резултата е по-скоро добър(почти сме го докарали хоризонтален с разлики10-15 сантиметра) имайки се предвид че и за мен и за багериста това беше прощъпулник. Строго препоръчвам изкопните работи да се правят под постоянен контрол с теодолит или друга маркировъчна техника за нивата на изкопите(аз са съжаление бях сам по това време).Сега малко за почвата-глина 40-60% с остатък нанос,почти незначително или никакъв пясък.Впечатления:След дъжда доста добре задържа и попива(доста бавно).До пълно попиване на водата около седмица,но все още е много влажно(направо си е жива кал).Като се залеси ще държи много по-дълго и след внасяне на биомаса ще попива на по дълбоко(достигат капацитета си на седмата година)Започнах да садя овошки точно в края на насипа(от долната страна) за да не губя сезона и огромно беше учудването ми на популацията на червеи там.При насипването растенията бяха покрити от почвата и започнаха да гният което създаде условия за червейно парти(с манджа на корем) и това последвано от много свадби и бебета( заради безконтролното пиене).Лятото определено не беше тяхното мечтано място но със създаване на условия нещата се нареждат и съм оптимист.На пролет започвам със компоста и се надявам бързо да мога да поставя условия за една добра реколта.Надявам се да е полезно на някой.Успехи!
Comments
  • Диана Илиева Какво е предназначението на суела?
    1
  • Zhivko Stefanov Красота! Поздравления!
    1
  • Георги Лъчезарски Аз му викам 'суейл' от англ. swale. Идеята за лъкатуш мн ме кефи, ахахаха!
    2
  • Силвия Велкова Къде е това?
  • Gligi Humppa Браво за работата, и евала за превода, лъкатуш е чудесна дума.
    4
  • Георги Лъчезарски Пасище/овощна градина, нещо средно ,какъв е планът?
  • Dimitar Dimitrov Основно хранителна гора,малко лозе,декар за лимец,градина около 500 м2,вкопан парник 60-70м@.Нещо като чифлик
    8
  • Dido Pisarski Супер изглежда , как картирахте да изкопаете точно по контура ?
    1
  • Ilia Rashev Браво! Работа със замах! Така се постигат истински резултати.
    3
  • Elitsa Maksimova Ехаа, браво, Митко, наистина със замах :)Продължавай смело напред! А мястото изглежда много интересно и красиво!
    3
  • Vik Borikin Аз правих малки такива с А рамка.Има доста полза и от тях.
    1
    • Dimitar Dimitrov Аз също опитах отначало.Поради това че търсех и купих отпочинало място(местните не си спомнят да е работено там от 1955-1960 година)възтановяването на природата е на ниво пионери и храсти.Заради фиксираното разстояние между краката на А рамката все влизах из бурените.Перипетиите си ги обясних по-подробно на Dido Pisarski. След това като мерих с теодолита се оказаха доста разминавания а при размери(горният е дълъг около 150-180 метра), може би е добре че стана по "трудния"начин.
      1
    Write a reply...

  • Lyubo Karma Правя ги на ръка. Хвърлянето на огромно количество фосилна енергия не върви с моите идеи за пермакултура. Още по-малко тъпкането на почвата с тежки машини.
    5
    • Dimitar Dimitrov Бил Молисън който е основоположник на пермакултурата никога не е отричал използването на тежка техника заради краткото извършване на голям обем на работа(а все още имаме тази възможност) което е и моя визия .Освен това не мога да си представя по добре използвана фосилна енергия.Не искам да променям на никого възгледите с публикацията си. Единствено споделям придобития опит.
      5
  • Vik Borikin На ръка в такива мащаби трудно ще стане.
    1
    • Dimitar Dimitrov Да,само лъкатушите изчислявам на 500 - 600 кубика преместена земя.
      2
  • Милена Хорозова Благодаря за тази публикация! Имах намерение тази есен да правя нещо подобно, но без никаква теоретична подготовка. Добре, че се разминахме с багериста. Сега си давам сметка, че не е толкова просто.
    3
    • Dimitar Dimitrov Здравейте.Не се отказвайте,не е и толкова сложно.Аз си поблъсках главата затова публикувах материала.Обясних измерването и перипетиите през които преминах и грешките си на Dido Pisarski по горе.Може да ви е от полза.Успехи!
      2

No comments:

Post a Comment