19.4.21

!!! С какво да заместиш яйцата, маслото и др. в рецептите

https://www.lagarone.eu/leneno-seme-vmesto-iaitze.html


! https://ladyzone.bg//idei/polzvajte-leneno-jajce-vmesto-kokoshe.html

"... използвайте пасатор. Той ще натроши лененото семе на фин прах и то няма да се усеща в състава на ястието, за което ще използвате „яйцето”.

С тази смес може да заместите до 4 яйца. Повече от това количество предполага използването на повече ленено семе и вода, което може да направи тестото твърде тежко, а вкусът – наситен.

Вместо ленено семе, може да използвате чия или семенца от дюля/ябълка. Принципът на приготвяне е същият."


!!!!!!!!!! Полезният веган еквивалент на продуктите от животински произход
https://vegebg.org/2013

!!!!!!!!!!
С какво да заместиш яйцата и маслото във всяка рецепта?

Как да заместим яйцата и маслото, когато искаме да превърнем „традиционна“ рецепта в нейния веган вариант?

Въпрос, който може би си задават доста хора, които тепърва започват да експериментират във веган готвенето. В голяма част от рецептите въпросното масло, маргарин или яйца са просто излишни и бихте получили наистина вкусен, далеч по-здравословен и добре изглеждащ краен резултат, когато просто пропуснете яйцата и особено маслото или маргарина, които само правят храната супер мазна и вдигат холестерола до небето.

В други рецепти обаче, ролята на въпросните животински продукти е да свързват и слепват сухите съставки заедно, да служат като набухвател и да придават влажност или определена текстура на крайния продукт. В някои случаи е необходимо те да бъдат заместени с техни веган алтернативи, ако не искате вашето печиво да има вид и вкус на картон.

1. Ленено яйце (може и с чия)

flax-egg

Може би най-популярния и лесен начин да заместим яйцата е да си забъркаме „яйце“ от ленено семе и вода, което може да използваме без проблем във всякакви солени или сладки печива. Просто смесваме 1 супена лъжица цяло или смляно ленено семе с 3 супени лъжици вода (смес за заместване на 1 яйце) и чакаме около 10 минути, докато лена желира водата. Ако използвате топла вода, може да чакате много по-малко от 10 минути. След това пасирате или блендирате сместа до получаване на хомогенна смес. Желателно е да не се използва в рецепти с повече от 3-4 яйца (3 супени лъжици ленено семе с 9 лъжици вода), защото сместа може да стане твърде лепкава и печивото да имa прекалено силен вкус на лен.

Като алтернатива на лененото семе можете да използвате семена от чия, които обаче са доста по-скъпи. Предимството на чията е, че тя няма силен вкус като лененото семе. Може да използвате и семената от дюля, които също притежават такива качества да желират водата, но нямам голям опит в приготвянето на печива с тях. Желираната от накиснатите семена от дюля вода обаче е изключително полезна при кашлица и настинка.

2. Пюрета

applesauce

Други чудесни алтернативи на яйцата в рецептите, които придават влажност и пухкавост в рецептата са различни плодови пюрета. Някои от тях можете да направите сурови – пюре от банани, ябълково пюре, пюре от круши или сини сливи (не използвайте повече от половин чаена чашка от тези пюрета, иначе сместа може да стане твърде лепкава), Тези плодови пюрета са подходящи най-вече за различни печени сладкиши, като блатове за торти, брауни, кексчета, мъфини и пр.

За солени печива можете да използвате картофено пюре, пюре от сварена тиква или дюля.

Може да ви стори малко странно, но чудесен заместител на яйцата в печива може да бъде и пюрето от сварен нахут или всякакъв вид боб. Бобеното пюре придава плътност и прави сместа много по-гъста.

3. Овесени ядки

Oatmeal-Raisin-Cookies

Овесени курабийки със стафиди

Накиснатите в топла вода овесени ядки или овесени трици са прекрасен начин за слепване на съставките. Чудесни са за приготвяне на палачинки, мекици и курабийки.

4. Настъргана тиквичка

grated-zucchini

Настърганите тиквички могат да бъдат чудесни алтернативи във веганската кухня. Те придават влажност и имат доста неутрален вкус. Могат да се използват както при солени, така и при сладки печива. Препоръчително е обаче да ги настържете на ръка с обикновено кухненско ренде, защото ако използвате кухненски робот или пасатор, те ще отделят прекалено много вода и сместа може да не бухне добре. Трябва да отбележа, че абсолютно най-любимата ми шоколадова торта се прави именно с настъргани тиквички.

5. Заместители на маслото и маргарина

avocadopuree

Като прекрасен заместител на маслото, олиото или маргарина можете да използвате сусамов тахан, а особено за сурови или печени сладкиши можете да използвате и други тахани – лешников, слънчогледов, орехов и пр. За сурови сладкиши можете да използвате пюре от авокадо, което ако пасирате до пухкав крем ще замени всяко масло. Кокосовият крем (да не се бърка с кокосово масло) е също прекрасна алтернатива за сладкиши.

Ако рецептата Ви изисква мляко, можете да използвате всякакво растително мляко, като оризово, соево, бадемово, слънчогледово, конопено мляко и пр. Ако рецептата изисква сметана или заквасено мляко, просто добавете една лъжица лимонов сок в растително мляко и изчакайте няколко минути, лимонът го пресича и се утаява растителна „сметана“ или „масло“.

Със сигурност има още много и различни веган алтернативи на яйцата, млечните продукти и животинските мазнини, аз обаче съм показал само някои от любимите ми, които освен че са веган, идват от цели храни. Имате други любими? Напишете ги като коментар.

No comments:

Post a Comment