4.2.22

FB "помогнете ми да засадя тези растения в селския си двор"

https://www.facebook.com/groups/301115728554447/permalink/335688885097131/?sfnsn=mo&ref=share

Atanas Valkanov

"Здравейте приятели,
Нали групата е за помощ и срам не срам ще я поискам. А от отговорите вярвам ще могат да се възползват много хора.
Решил съм да насадя двора с всякакви усойчеви култури, и тези които са популярни ще си ги закупя от някой разсадник или някой който се занимава с това от групата, но има доста неща които не са популярни и може да помогнете ако имате по вашите дворове в повече.
Ето списък с нещата които съм си наумил да посадя/засадя:
Щир, Amaranthus blitum или лилав щир яде се като спанак, но издържа на топло
Многогодишен / многоетажен лук, Сибирски лук
Треволистен чесън, Allium tuberosum, Chives
Черен/бял оман и Ревен.
Киселец, Лапад, Лопуш
Малки ягоди приличат на диви и са много устойчеви.
Хоста цвете
Дневна лилия
Червеа-бяла Гулия
Хаблиция кавказки спанак; Чувен, влашки спанак
Многогодишен кейл, Sea kale
Многогодишни броколи
Червена и бяла Гулия
Аспержий корени
Теснолистна върбовка, Иван чай, Кипрей
Сорт за много маки диня/пъпеш които могат да са висящи
Малини капини без тръни
Боровинки има едни едри които стават за почва с нормална киселиност
Орлови нокти, цариградско грозде, ирги
Физалис Мехунка, лазарово цвете, червено биле
Хубав сорт Годжи Бери
Бамбук
Вишнап овошка
Азиатска Круша
Жълта и розова акация
Eлша (Alder)
Морски зърнастец Облепиха
Гуми бери,
 Чери силвърбери
Офика

Страхотен списък благодаря эа идеята. Бих добавила в него Арония и 
Черен бъэ :)

Marin Georgiev Marinov Но най накратко, 2,5 декара, овошки на редове, между редовете тревна смеска подходяща за овошки която ще се коси редовно. Овошките са смесени от всичко което намеря и е подходящо за почвата и климата по 2-3 разни сортове. Смесени и с медоносни дръвчета. Между дърветата всичко което писах по горе като се съобразя със съвместимоста. Например аспержията до ореха където нищо друго не върви. (късмет имам 2 средно голями орехови дървета в края на градината), Гулията на вдигната леха отделно, капините по на далече до оградата и т.н. Вади за поливане и задържане на водата от дъждовете, пчели 🙂 където си писахме само няколко кошера, Кокошките ще видим как ще ги контролирам и пазя но 5-6 кокошки на 5 декара не би трябвало да има голям проблем. 
Тука все ме плашат със плевели аз точно плевели искам но да може да се храним с тях....има ли нешо по хубаво от това?

Nikolay Gruev Аз ще започна по консервативно, Нар, Смокиня, Райска Ябълка...
казват няколко години е топло и после удря до -10-15 и убива всичко.
На мен идеята ми е да имам непретенциозни култури иначе няма да се справя с всичко...

1
Atanas Valkanov, ако ще има пчели, вместо тревна смеска може да се засее бяла детелина. Чудесна поддържаща паша за тях и иска много малко грижи с косенето.
.
Таня Йонова Много сте права, тази тревна смеска която съм замислил има и бяла делетина в нея и други треви подходящи за овощна градина.

2
Напомня ми на това. https://www.youtube.com/channel/UCufnDvlHF9NHzEL4c3ECZUA

3
Значи така както си ги изредил трябва да имаш условия .За ревен си остави хубаво ммясто дето нито е много сенчесто нито е много на припек и друго около него не вирее .За чай Иван ти трябва мочурливо място .Цариградското грозде иска правилно рязане и бавно расте . Щир веднъж засадиш ли - после няма оттърване .

4
Чудесна тема! 
Chives има семена по магазините. 
Лапад при нас в изобилие. 
Киселец при нас по полето. 
Гулия има по пазарите и големите вериги. 
Аспержи има семена по стопанските магазини - вижте видео на Selo.bg как се гледат.
Физалис се продават семена и се хваща, ако си го купите в магазина. 
За годжи има семена - не знам дали е хубав сорт. 
Азиатска круша се продават фиданки.

5
Apostolova Vera 😀 ега поникне, за да ти споделя... засяла съм по 2 или 3 семенца в табла за разсади с торфена смес. На прозорец са и гледам да ги навлажнявам. Много се надявам да тръгнат, защото обичам кейл и ми се иска да си имам собствено отгледан"

6
Тези двете ги имам: 
Многогодишен / многоетажен лук, Сибирски лук
Треволистен чесън, Allium tuberosum, Chives. 

За Лука не съм сигурен дали е това, но расте на туфи има пера през по-голямата част от годината. Луковички прави под земята и на семенниците отгоре.  Щир имам Амарант, но не знам дали ще покълне, защото не съм сял от 2 години. Не е за листа, а семето се яде. 
Лапад има навсякъде, не знам как се размножава, освен със семе. Ама никой не го пази, защото го има навсякъде.
Физалис гледах една година и иска вода, колкото доматите. Много е траен и е голяма наслада. Пак бих гледал

С годжи бери ми е обрасло навсякъде. Сека го до колкото мога и за сега няма оттърване. Едва ли е хубав сорт.

Ама лука и чесъна ги имам, мога да ти копна малко. Щир също, ама е божа работа дали ще тръгне. Иска вода, но не е чак толкова претенциозен.

7
Бамбукът е инвазивен вид. Саморазсажда се. Превзема и задушава съседните площи. По-добре го посадете в голяма саксия.

Не си купувайте бамбук! Страшна напаст и няма оттърване от него! корените минават на поне 2 метра от повърхността и преминават всякакви огради и изникват навсякъде! Единственият вариант, ако все пак много искате, е да е в голяма саксия, но пак няма гаранция!

За бамбука мога да кажа, че обича влага. Расте като луд, после няма отърване.

Bor Yan бамбукът се пълни с много въшки.

Ле-ле,човек,помисли си за бамбука.Ако не е посаден в съд,който да ограничава корените му,рискуваш голяма беля да си направиш.Корените му са огромни и много здрави,а бамбука се развива и разпространява като троскот.Няма вадене!Трудно се поддържа на ограничена площ.

Не садете бамбук, ако нямате декари двор 🙂! Изключително инвазивен и не е естествен за нашите земи! Завзема всичко наоколо и няма начин да го спрете! Подариха ми преди 12 години, когато се установихме на село и имах неблагоразумието да го засадя до терасата, нещо като вечно зелена стена да стане. Е, стана, ама пуска филизи на метри встрани и няма изчистване! Абсурд е да го тровя с нещо, копаем и чистим, но е въпрос на време да надделее :).

Iliana Voynova https://www.facebook.com/watch?v=1238245723351044 как използват бамбук! 🙂

Atanas Valkanov обичат много вода. Зимата устискват на студ, но ако има сняг без вятър ги поваля.  И остава, ако им хареса, постоянна битка за ограничаване.

8
Bor Yan Черен оман се сади от корен, не от семе. Ми
Където намерите по поляните си взимате коренче. Лесно се развъжда.

9
Малините и капините вървят, като плевели. Бих предложил нар и манголд/мароканско цвекло-двугодишно и зимата, като го покриете остава зелено и се ползва за ястия, баници..., ако е закътано място и смокиня ! Поздрави и успех

10
Теснолистната върбовка / другите две наименования идват от Русия /, обича студено. В България расте в по-високите места на планините. Ако сте на ниско не се знае дали ще му е добре.

Росица Тодорова Така е наистина, но за нея конкретно мислех да я бодна на долу в дерето до реката. Там е прохладно и шанс има. А чая става много хубав.

11
Мога да ви изпратя издънки на годжи бери. Връзва плод като лудо.

12
Аз сложих диви ягоди от Цигов чарк, три коренчета. Сега са няколко квадратни метра. Нищо не ги яде. Първи дават плод. Много приятно ухаят. И в равнината са доста по-едри от горските. Малините искат север. Всяко слънце ги мори. Чак пък толкова инвазивни не са. Хостата също иска сянка. Иначе съхне. За другите не зная.

13
т.н. Чайвс, нещо ми го яде, вече 2 години под ред! до земята го изяде, и не знаем какво е. Не ми се седи цяла ноща да вардя да видя какво е. С бамбука, внимавайте, при подходяща почва, влага, не можете да го контролирате почти. Дивите ягоди са любими на охлювите 🙂 При нас има доста диви, но почти всички са нахапани от охлюви ако стигат до озряло. Всички зелени от рода на киселец, лапад, по стъблата със семките им, мравките ги предпочитат да правят въшкавите колонии! За това, ние го разсаждаме до всяко дърво. Така миналото лято, успяхме да ги измамим, и да не ги качват по ябълките и крушите. Да видим какво ще е тази година.

14
Atanas Valkanov облепихата е мъжка и женска. Трябва и от двете. Бързо се хващат и ако не контролираш обхваща терена. И аз се уча, а голяма част остана 
Необрана, защото е трудно. Правя го с вилица.

15

16
Под ореха, може и "зимна тученица", тя е сенколюбива.

17
Многогодишен кейл съм размножила през есента в кофички. Ако оцелее успешно през тази зима ще мога да ви дам. Много бързо се развива и от корен два ще можете да си размножите достатъчно.

18
Майко мила, то ще стане джунгла 🙂 По-лесно щеше да е направо да си построите къщата в гората 🙂 Друг вариант е да назначите двама градинари 🙂 Иван чая, са самонасява, освен това е с пълзящо коренище и става все повече и повече. Дават го, че се среща навсякъде от 100м до 1800м.н.в., но аз съм го виждала само в планините, никога в низините. Правила съм си Иван чай, но не съм виждала какви са му семената след като прецъфти. Защо си мисля, че ще ви е много по-лесно, като отидете на разходка в някоя планина, да си наберете една чанта и готово. 🙂 https://bgflora.net/families/onagraceae/epilobium/epilobium_angustifolium/epilobium_angustifolium.html

19
Малината и къпината са агресивни видове и всяка година ще имате работа по изкореняването им

20
И при двата вида, особено при къпините, плъзват едни жилави корени и бел едва влиза, даже  фрезата ми почва да подскача като стигне до тях

21
Нашите не могат да се справят с премахването на този щир, много коварно растение

Джи Мащеркова И аз това казвам, какво по хубаво от "плевел" който става за ядене. В случая не само че е вкусен но казват помага за любовни мъки :). Ето ви готов бизнес :)

Atanas Valkanov щир на корем даже не иска да се грижа за него 🙂 . Аз се чюдя как да го махна ти искаш да го садиш 🙂 Обаче дочувам , че хората си го правят на салата .

Станислав Неделчев Само млади листа се правят на салата, после като върже се ползват семената за чай. То има и различни видове щир - зелен, червен. На мен птичките ми посяха едно коренче червен, но явно не му хареса, стана към 15 см и толкова. Докато от зеления си има в наличност по естествен път, като трева е.

KriStin BlaGoeva - SpaSova Има различни видове, Amaranthus blitum или лилав щир се отгежда в Гърция за храна на хора. Не съм го пробвал но казват е вкусен. Ако тръгне като плевел няма никакви проблеми, аз това искам "плевели" които стават за храна, има ли нещо по хубаво от това :)

Atanas Valkanov На теория звучи добре, но души останалите растения... Знам ли, може би е хубаво не съм опитвала

Здравка Димитрова Пробвайте да си разсадите сама.В биомагазините продават,аз съм покълвала.Но не знам дали ще вирее.Амарант се казва.

... От гората... Мариана Христова ,този беше като спанак и му слагаха старите листата в бобена манджа .

Познати са около 60 вида.

Амаранта е култура, която е давала дълъг живот на руснаци. Живеели са по 300 години. И аз търся семена. Изписаните семена горе са страхотни.

22
Tatiana Veleva Гулията мисля да я сложа отделно на високи лехи защото традиционно е по инвазивна от другите ми "хранителни плевели" :)

Atanas Valkanov дано , поне тя да оцелее , а за инвазията не се притеснявайте , баба ми имаше едно петно около 1 кв метър , което израсне настрани го изкопаваше на есен за храна , не помня да е завземала повече от определеното и място

23
Atanas Valkanov Musa basjoo е известен като най-студоустойчивият вид банан. За разлика от останалите палми банани, листата му издържат на студ и се повреждат при температури под -2°С,  В Бургас климатът е определян от учените през миналия век като умерено континентален, с ясно изразени четири годишни времена. От около 10-15 години насам обаче картината коренно се променя и очевидно вече сме в субтропичния пояс. Сравнително високите температури през зимата, влагата и горещината тази пролет спомагат да имаме зреещи банани по улиците

Само за едно лято Musa basjoo достига между 3 и 5 метра височина, като образува много стъбла, огромни листа и изглежда като цяла бананова горичка, както вече се вижда тук.

23а
Добавете хрян
Василена Савова Задължително до кайсиите и прасковите :)

24
Хостата, купувате 3 бр и след една година разсаждате, като режете с нож директно коренчетата. Вече имам 25бр, като тази.

25
конопа не го виждам...
засади го и всичко друго става излишно!
дано да съм бил полезен :)

Малко е незаконно само. 
Нормално да не го пише. 
Има регулация, но е доста сложно е тежка процедурата.

26
Джи Мащеркова Не се мъчете Манга,. Папая, ако пробвате екзотика пробвайте Kumquat, като малки портокалчета доста са вкусни и са най студеноустойчеви от цитуса.

Джи Мащеркова А мангото дори и тука не върви Йоханесбург а на 1600намв само на много топло край морето. Захващах на няколко пъти но умира. 

27
Atanas Valkanov , в списъка ми е то. Мангото е кръга на хипотезите. 😆 
Но Лимон, портокал и кумкуат, са си в списъка, веднага щом направим парник.

28
Киселец див колкото искаш и навсякъде, безмислено е да се сади !

29
Красимир Колев Има няколко вида див чесън този покрай реките е супер но има и един на който казват чайвс и още един ЮАРски които е най вкусният но издържа само до -5 и то за кратко.

Rumyana Totevska ,за левурда ли става въпрос? Мога да изпратя май месец. Също така многогодишен лук, но чак юли-август.


30



Е н д
Турлю гювеч😀 
Щом имате място садете, но според мен Ви трябва озеленител за консултация поне. Кое , къде, с какво си пасва. И после си е много работа по подръжката, успех

От скромния опит, който ще имам и четене преди, мога да Ви кажа, че трудно ще намерите всички растения у нас. Нуждаят се от различна почва и слънцеогряване, освен ако нямате поне 1-1,5  декара терен. Има два начина за провал - неподходящо и кичозно оформяне на декоративната градина или засаждане на несъвместими растения в близост. Последен тренд е смесване на подправки, чайове и цветя в единно декоративно тяло, или леха, както казва народа. Има много литература и ще се справите. Преди десетина години посещавах няколко разсадника в търновско и павликенско и имаше околоочен 50% от изброените от Вас растения. Дано любителите от групата подскажат източници за желания от Вас посадъчен материал.
!!!... Yulia Trifonova, потърсете Дендрология. Забравила съм вече авторите. Студентите от Лесо-техничедкият едно време учеха по нея. От 7-8 години не се занимавам с градинарство. Не съм вкъщи и не мога точно да цитирам заглавия. Търсете в Гугъл - сенколюбиви, влаголюбиви и т.н.

Много от тези растения може да намерите като семена от тревясалата ферма.

Някой от изброените съм ги виждала в сайта на 'екзотик плант', палм. бг, 'сортови семена' и др. онлайн борси за растения


Atanas Valkanov Здравейте, съветвам Ви да внимавате с бамбука - много инвазивен, ако не възнамерявате да го ограничавате. 
Не знам с каква цел искате Лоницера (орлов нокът) да садите, също инвазивно растение, а според мен не предлага много ползи, уж цъфти хубаво, но снимките в интернет са на цвета в много  близък план, реално е трудно забележим.
Ако имате предвид Lonicera caerulea, майска боровинка, това вече си заслужава. Препоръчвам също и т.нар. канадска боровинка Amelanchier alnifolia.
cucamelons, малките "пъпеши" се слагат от семена, не съм виждала още да продават в БГ.
Видях коментар за малините, че били инвазивни, да, но ако си ги режете всяка година и ги сложите така, че да косите между тях, нямате никакъв проблем. Най-хубавият плод за мен, освен подрязването и привързването веднъж годишно, никакви други грижи.
Внимавайте с поръчки от GoldenPlants, има много опарили се, за декоративни видове питайте например в групата Цветя от производители https://www.facebook.com/groups/719816608088842. Пак предпазливо, но там горе-долу са отсети некоректните. Добри сайтове са hrasti.com, Zelena Prolet, clematis.bg; palmi.bg - Палм Център Пловдив за дървета, високи цени, но качествени дървета.
Последно ще Ви посъветвам, ако нямате опит с каквото и да е градинарство или отглеждане на растения, недейте да засаждате толкова много видове наведнъж. Малко по малко в България почват да внасят интересните и желани видове, които виждаме в градините в чужбина. Не се подлъгвайте по многобройните сайтове с предложения на най-екзотични видове, лесно можете да се разочаровате и да загубите много пари. А ако нямате опит, няма да можете да спасите понякога окаяните екземпляри, които пращат.
П.С. При желание пишете на лични (коментирайте първо тук, защото може да попадне в спам съобщението), мога да Ви подаря много видове хости, но е желателно да се делят и засаждат есенно време, не че е невъзможно и пролет 🙂 Daylily или хемерокалис също имам няколко вида.

Всичко почти изброено иска поливане доста. имай предвид освен Щира. 😜🔥💞

За листните зеленчуци и някои от билките и др. семена препоръчвам Тревясалата ферма, Михаил Караянчев , Снежана Караянчева . Малини и др. храсти HappyGarden Berries .

Амбициозен списък - растения за различни климати и почви. Ще ми е интересно след 3-4 г какво от него ще е в градината.
За 5 дка са нyжни 5 човека.
Мехyнката с каква цел е?
Апропо - всеки бyрен, отглеждан като кyлтyра, си иска грижите за кyлтyрно растение.
NB
В наше село за един бит дават двама небити. ;)




No comments:

Post a Comment