30.9.14

Полезната зимнина: естествено ферментирали зеленчуци в буркан с вода и морска сол - bTV

Полезна ли е зимнината? - bTV

ТРАНСКРИПТ:
Подреждат се нарязани зеленчуци в буркан по свой вкус - тук няма правила. Зеленчуците може да са каквито си изберем, например моркови, зеле, чушки, тиквички и пр. Може да се добави подправка от копър, целина, чесън или каквото друго изберем. Залива се със солената вода.

СОЛЕНАТА ВОДА се приготвя по следния начин: на 1 литър затоплена вода слагаме две лъжици (супени вероятно) сол, за предпочитане  морска едри кристали или може би смляна. Ако е хималайска, да бъде на кристали. Разбъркваме, докато се  разтвори солта и чакаме да изстине напълно. След това заливаме подредените зеленчуци в буркана, така че да ги покрием догоре. Всичките зеленчуци трябва да са под вода.Защото, ако нещо остане непокрито с вода, може да плесеняса (и трябва да се изхвърли).

Готовият буркан се покрива с муселиново парче, с някакъв тензух или пък леко да се слложи капакът отгоре, без да се затваря напълно. Целта е да влиза кислород.

Слагаме това в кухнята на плота, за препоръчване върху някакъв поднос, защото при естествената ферментация водата може леко да кипне и да изтече от буркана.

Стои минимум три дни. Между 3 и 7 дни, като след третия ден човек пробва и установява в кой момент вкусът ни допада. Тогава затваряме буркана плътно и здраво и го слагаме на студено място - в хладилника или в мазето, ако е много студено (до 5 С).

Тази туршия не е толкова трайна като киселото зеле, но при ниска температура може да изкара 2-3 седмици и повече, до месец.

ПРОБИОТИЦИ: естествена ферментация на зеленчуците; естествени бактерии в нашия стомашно-чревен тракт и които ни правят здрави.
По-вкусно и диджестик, т.е. помагат да смелим и усвоим и другата храна, която поемаме заедно с тях. Причината е, че процесът на ферментация увеличава ензимите в зеленчуците, а благодарение на тях ние храносмиламе.
Ефекти: имаме по-здрава и сияйна кожа, по-малко се разболяваме. 

No comments:

Post a Comment