9.1.15

Научете оригиналното значение на понятието веганизъм | Vegan Holistic

Научете оригиналното значение на понятието веганизъм | Vegan Holistic
Това е един от най-важните текстове в историята на веган движението, тъй като неговите създатели по директен начин казват, че веганизмът никога не е бил замислян като диета или идентичност, а като принцип за освобождение на животните от техния статут на роби в системата на човешка доминация, баланс с природата и отхвърляне на всякаква експлоатация, на хората, природата и животните. В текста също така ясно се споменава и изключването на пчелния мед от веганската диета.
...
Обществото се зарича “в преследване на своята цел” да “се стреми да сложи край на използването на животни от човека за храна, стоки, работа, лов, вивисекция и всички други възможни употреби, които включват използване на животински живот от човек.”

КОМЕНТАР:
Но последното поставя човека в монополна зависимост от машините и техниката. Например би могъл да разчита на коня за придвижване по един хуманен начин... Един вид симбиоза, защото конете така или иначе вече са опитомени... Също и за превоз, ако евентуално няма друг начин в определен момент или период, или пък ако се прави хуманно, както ми изглежда случаят в "По пътя на коня и лъка".

No comments:

Post a Comment