1.7.15

Хранене при алергии | Хранене при Framar.bg

Хранене при алергии | Хранене при Framar.bg
Хипоалергенна диета е необходима, независимо от вида на алергията, но несъмнено, тя е от най-голямо значение при хранителните. В този случай диетичното хранене изпълнява две функции - диагностична и лечебна, изключвайки от менюто тези продукти, които могат да бъдат причинители на реакцията.

Към силно алергенните храни се отнасят всички онези, които най-често предизвикват алергични реакции. Това са:

- много видове риба, хайвер - черен и червен, морски продукти;
- краве мляко, пълномаслени млечни продукти, сирена;
- кокоши (и други) яйца;
- пушени (особено суровопушени) и полуопушени продукти: риба, месо, колбаси;
- мариновани и консервирани храни;
- остри, солени, пикантни продукти и подправки, сосове;
- някои зеленчуци - червена чушка, тиква, домати, цвекло, морков, кисело зеле, киселец, патладжани, целина;
- много плодове (включително и горски), предимно с червен и оранжев цветове - червени ябълки, ягоди, малини, къпини, боровинки, грозде, райска ябълка, нар, вишна, слива, пъпеш, ананас;
- всички цитрусови плодове;
- плодови и газирани води, ароматизирани кисели млека, дъвки;
- много сушени плодове - стафиди, кайсии, смокини, фурми;
- мед, всички гъби, ядки;
- мармалад, карамел, шоколад и шоколадови изделия;
- сокове, компоти, желета и други напитки и продукти от гореизброените плодове, зеленчуци, горски плодове;
- кафе, какао;
- алкохолни напитки;
- всички продукти, съдържащи хранителни добавки (оцветители, ароматизатори, емулгатори, консерванти);
- всички екзотични за вас продукти (нехарактерни за района, в който живеете) - месо от костенурка, авокадо, манго, ананас и др.

Продукти със средна активност по отношение на предизвикването на алергични реакции:

- някои зърнени култури (преди всичко пшеница, по-рядко ръж);
- царевица, елда;
- меса: свинско (особено тлъстото), конско, агнешко, заешко, пуешко;
- плодове (и горски) - праскови, кайсии, червено и черно френско грозде, боровинки, банани, диня;
- зеленчуци - зелена чушка, картофи, грах, бобови;
- билкови отвари;

Нискоалергенни продукти:

- киселомлечни продукти;
- нетлъсто свинско и говеждо меса (варени или задушени), пилешко;
- някои видове риба;
- субпродукти - черен дроб, бъбреци, език;
- хляб (предимно царевичен, от елда, оризов);
- зеленчуци - зеле (бяло, цветно, брюкселско), броколи, спанак, краставици, магданоз, копър, маруля, тиквички, тиква, ряпа;
- зърнени храни - овес, ориз, ечемик, грис;
- слънчогледово олио, зехтин;
- масло;
- зелени ябълки, круши, цариградско грозде, бяло френско грозде, бяла череша;
- сушени плодове - ябълки, круши, сини сливи;
- компоти от ябълки, круши, отвара от шипки;
- слаб чай;
- негазирана минерална вода;
Първото, което трябва да се предприеме, е да се изключат високоалергенните продукти от менюто, да се преустанови или да се ограничи приема на тези със средно ниво на алергенна активност. В това се състои същността на хипоалергенната диета, която се препоръчва на страдащи от нехранителни форми на алергия, също това е първата стъпка за определяне на индивидуална диета при хранителна алергия.
Необходимо е да се отбележи, че купувайки храни от магазините, от особено значение е да се обръща внимание на състава им, защото много продукти съдържат високоалергенни съставки. Например, при производството на сладкарски изделия, се използват яйца и изкуствени хранителни добавки: набухватели, оцветители, ароматизатори; в състава на почти всички варени колбаси присъства натриев нитрит, който им придава приятния розов цвят. И още, и още ...
Основното затруднение в определянето на подходяща диета е това, че алергична реакция у всеки един човек може да предизвикат продукти, които се характеризират като нискоалергенни. Затова хипоалергенната диета трябва да бъде строго индивидуална и да се спазва под лекарско наблюдение.
Неспецифична хипоалергенна диета при алергия, породена от храна, трябва да продължи при възрастни 2-3 седмици, а при деца са достатъчни от 7 до 10 дни. Ако през този период настъпи подобрение, то продуктите, които са спрени за консумация, отново се включват в менюто плавно и постепенно, един по един - най-малко през 3 дни (не по-често), наблюдавайки дали алергичната реакция няма да се възобнови. Ако 3 дни след приема на съответната храна се появяват отново симптомите на алергията, значи това е търсеният алерген.
Ако не настъпи значително подобрение, се продължава изключването от менюто на продукти, започвайки от най-високоалергенните. Освен това, състоянието на болния трябва да се следи внимателно и евентуално да се включи някой от изключените продукти на първи етап.
Именно този първи етап от изготвянето на диетата е най-сложен, защото съществува реален риск, след премахването на някои продукти, храненето да се превърне в непълноценно и небалансирано, а това изисква лекарски препоръки и наблюдение.
Правила, към които е добре да се придържат, спазващите хипоалергенна диета:
1. Да не се преяжда.
2. Максимално разнообразяване на менюто, разбира се, в позволените граници. В най-добрия случай не трябва да се употребяват алергенни продукти по-често от веднъж на 3 дни. Обяснява се с това, че алергичните реакции могат да настъпят при натрупване на известно количество алергени в организма.
...

No comments:

Post a Comment