3.9.19

FB

Tsonny Naydenov shared a group.

Лютите отвари, както и пръскането с тютюн, сапун и прочие, са насочени единствено към вредителите, а те са там с причина и няма да се махнат за постоянно докато главният проблем не бъде решен. 

В някои случаи се постига "успех" с ликвидирането на белокрилките, но в такива случаи не след дълго, ако по растенията не се настани същия вредител или друг, то ще е някое заболяване. Потискането на симптомите винаги води до влошаване на проблема. С хомеопатия също могат да се потискат симптоми и това естествено довежда също до временни резултати. Вместо да насочваме вниманието си към симптомите, по-добре ще е ако се съсредоточим върху стимулирането и възобновяването на жизнеността в цялата градина.

Вредителите и заболяванията са просто едни мигащи лампички, които индикират, че нещо не е наред и ако малко повече се поинтересуваме, ще разберем точно какво е посланието. Ще разберем къде ни е грешката.

Ще дам пример, за да стане ясно на всички. Присъствието на белокрилки например показва, че растението има занижени нива на калций, което се изразява с произвеждането на листа с по-меки тъкани, през които лесно проникват вредителите. Една от причините за това може да бъде подхранването на растенията с изкуствени или животински торове с високо съдържание на азот. Тези два елемента са антагонисти и често, когато се прекали с азота, се намалява главно усвояването на калция и последователно на въглерода и фосфора. Ако проблемът е сериозен листата започват да жълтеят, белокрилките разпознават цветния сигнал отдалече и се втурват да се хранят. Това може да се случи дори в калциеви почви, но не всички хора са наясно с това и първото, което правят (ако изобщо са разпознали правилно симптомите) е да унищожат белокрилките и да добавят още калций към предостатъчното му наличие в почвата. Сами се досещате, че това е изключително грешна практика, която води до още повече проблеми.

Вредителите и заболяванията далеч не са единствените индикатори за хранителен дисбаланс. Инвазията от определени растения също се случва с причина. Копривата например, когато излиза извън контрол ни показва, че в почвата има дефицит на фосфат и калий, но добро съдържание на азот.

Това, което се опитвам да обясня е, че повечето проблеми в градината се дължат на прекалено малкото внимание, което обръщаме на почвата. Масово се тори за по-добри резултати, но в крайна сметка то е насочено към растенията или по-точно към реколтата, а резултатите или не са добри, или за да се постигнат се налага да се пръска десетки пъти с отвари и настойки. За мен това не е умно земеделие.

Основният ключ за успеха в градинарството е качествения компост (подчертавам качествен). Той осигурява 90% от успеха, тъй като жизнената почва произвежда растения устойчиви на насекоми и заболявания. Останалите 10% могат да бъдат каквото си изберете - листно минерализиране, биодинамични препарати, фитотерапия, хомеопатия, органични торове и т.н.

___

Rosica Vasileva Ето още от Цони: Защо компостът ми мирише на кравешки екскременти, въпреки че е изцяло от растителен произход?

Растителния компост мирише на кравешки изпражнения, когато в него се произвежда оцетна и маслена киселина, както и пара-крезол. Това обаче е индикатор за грешно компостиране. Причината да мирише така е липсата на аерация. Това се случва когато:
1. е добавено голямо количество органична материя наведнъж.
2. съотношението между суха и зелена материя е твърде малко.
3. се полива прекалено често (преовлажняване).

С други думи, дължи се на анаеробно разлагане, а за да получим здравословен и лечебен компост, процесът трябва да е аеробен. При анаеробното разлагане се отделя още формалдехид, а в зависимост от етапа на ферментацията се произвежда метан, етан и бутан, които не само, че са опасни замърсители, и не само че потискат растежа на повечето зеленчукови култури, но също така активират покълването на определени "плевели". Например Datura stramonium (Татул) обича почви, в които процесът на разлагане на органичната материя протича грешно и това довежда до произвеждането и отделянето на етан и освобождаването на повече кобалт от колкото е нужен. Всъщност, точно етанът е това, което активира покълването на този "плевел".
Ролята на Татула е да подобри структурата на почвата, да възстанови нивата на калций и да понижи високите нива на кобалт/желязо/бор, като по този начин предоставя по-добри условия за аеробна микробиологична активност, а от там и за правилното разлагане на попадащата върху почвата мъртва материя.

No comments:

Post a Comment