20.6.21

Агар-агар: що е то, ползи, съхранение, употреба, използване..

Агар-агар


Избор и съхранение на агар-агар

Агар-агар може да се закупи от специализирани и някои биомагазини. Цената му варира, но едно пакетче 30 г струва около 9 лв. След отваряне на пакетчето, съхранявайте желиращия агент в хладилник, поради опасността от разваляне.

Агар-агар няма вкус, цвят и мирис. Използва се в хранително-вкусовата промишленост за производство на желирани продукти. Изключително широко приложение намира при направата на различни мармалади, желирани меса и пудингисладолед и бонбонимлечни продукти /кисели млека и сирена/, желирани кремове в сладкарството. В хранителната промишленост агар-агар е познат като добавка Е406.
Агар-агар е идеален продукт за желиране. Може да се използва в кремове, като замени употребата на яйца.
Използването на агар-агар не е сложно. Разтваря се в студена или гореща вода. Самото киснене отнема няколко минути. Количественото съотношение вода и агар-агар трябва да е упоменато на опаковката. Ако не е описано, се използват 0.9 г към 100 мл вода. Слага се да кипне, след което се оставя да къкри 5 минути, ако е на прах или 10-15 минути, ако е под формата на снежинки. 
Това се прави, за да се разтворят активните вещества. Може да се добави както към затоплени смеси, но и да се прилага към такива на стайна температура. Когато сместа изстине, агар-агар трябва да е стегнал.




Какво е Агар-агар и какви са ползите от него?

... Всички тези ефекти са свързани не само с водорасловите полизахаридите, които практически не се разграждат в червата. Лечебният ефект се обяснява с ползата от растителните влакна за чревната микрофлора. От нейното състояние зависят имунитета, работата на стомашно-чревния тракт и други системи на организма.

Употреба в кулинарията

В кулинарията, агар-агар се използва като желиращ агент. Използва се и за сгъстител на сосове, пудинги, суфлета, желета, мармалади, сладолед. Дори минимално количество от продукта предизвиква гелообразуване.

Това му свойство се проявява и при концентрации по-малки от 1%. С увеличаване на количеството агар-агар, се получава по-плътен и издръжлив гел.

Процесът се влияе от индивидуалните свойства на продуктите, от които се приготвя едно или друго ястие (наличие на киселина, мазнини, пектин).

Съотношението на агар-агар и течността трябва да бъде посочена на опаковката или в дадената кулинарна рецепта. За да превърнете чаша течност в желе, се изисква средно 1 чаена лъжичка.

Как се използва агар-агар

За да избегнете образуването на бучки, трябва напълно да разтворите праха. Във всеки случай има особености, така че е важно да знаете как да използвате агар-агар в готвенето, за да получите добър резултат.

Как да разтворим Е406 под формата на прах? Необходимо е да се разтвори в хладка вода или в мляко (друг продукт с течна консистенция). След няколко минути течността с желиращия агент се нагрява до кипене.

При достигане на 100°С прахообразния агар-агар се разтваря напълно. При нагряването може да се добавят и останалите съставки от ястието, което се приготвя. Желиращият ефект се получава след изстиване до примерно 35°С.

Друг начин на приготвяне е предварителното смесване на всички съставки в рецептата, заедно с агар-агар. След това се добавя вода със стайна температура и сместа се загрява до кипене.

След пълното разтваряне на праха, сместа се сваля от огъня и се излива във формички или други съдове, след което се оставят да изстинат. Понякога, при смесването и добавяне на мазнина, може да се получат бучки. ...



No comments:

Post a Comment