18.6.21

Рожков – ползи и вреди

Брашно от рожков – ползи и вреди




Що е то рожков?
https://www.edna.bg/zdravoslovno/shto-e-to-rozhkov-4635962


Edna.bg

НАЙ-НОВИ ХОРОСКОП ОФЕРТИ

ЗДРАВОСЛОВНО

Що е то рожков?

18.10.2014 09:00



Снимка: Thinkstock

Рожков представлява растение от семейството на бобовите култури. За разлика от повечето от тях то е сладко. Шушулките му, изсушени и смлени, са отличен заместител на познатото ни какао.

Вечнозеленото растение рожков се среща масово из средиземноморските региони. Най-популярно е в Испания и Португалия. У нас също е разпространено, но за жалост не може да се използва за хранителни цели.

Свойствата на рожков да се използва като подсладител са известни много преди тези на захарната тръстика. В шушулките му се откриват големи количества захари.

Те се използват изсушени и стрити. Полученият прах може да се използва по много начини – вместо какао в млякото и сладкишите, в сместа за бисквитите, за направата на домашен шоколад.



OHNAMAMA.BG

Изследване показва как влияят куклите на децата

Все повече хора предпочитат рожков пред какаото. Това е така, тъй като в какаото се съдържа много кофеин и е доста калорично. За разлика от него, рожков е около 60 % по-нискокалоричен. Освен това, в него се откриват високи нива на калций, желязо, както и витамин А и витамини от група В.

В кулинарията най-ценен е изключително сладкият вкус на продуктите от рожков. Те могат да се влагат при приготвянето на различни тестени изделия като заместители на захарта и какаото.

Един от най-често използваните продукти от сладките шушулки е брашното от рожков. Доказано е, че в него се съдържат до три пъти повече полезни вещества от тези в млякото. То се използва като естествен и безвреден сгъстител и консервант, познат като Е410.

Реално, във всяка рецепта, в която се влага какао, то може да бъде заменено с брашно от рожков. В него не се съдържа глутен и има малко калории. Рожковото брашно служи за приготвяне на сладкиши, десерти и напитки.

Освен в кулинарията, шушулките на рожкова се използват и в медицината. Отварата от сварени шушулки рожков лекува кашлица.

А тук ви предлагаме и Edna полезна рецепта за здравословни бонбони с рожков и семена от чиа:

Необходими продукти: 1/3 ч.ч. брашно от рожков, 1 ч.ч. орехи, 1 ч.ч. стафиди, 3-4 фурми, 3 с.л. семена от чиа, щипка хималайска сол.

Начин на приготвяне: Продуктите се изсипват в блендер. Пасират се няколко минути, до получаване на смес, наподобяваща тесто. Полученото се разточва. Изрязва се с помощта на различни формички за сладки или се правят топчета. Поставят се във фризера за няколко часа, докато стегнат. Не се пекат.

posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment