27.8.21

!! КАК ДА ИЗСУШИМ СМОКИНИ У ДОМА?

[https://merudia.bg/kak_da_izsushim_skomini_u_doma

"Сушените смокини са истински сто процентов натурален продукт, без изкуствени аромати, стабилизатори и озахаряване. Те съдържат много малко вода. Запазени са витамините и минералите и дори са по-концентрирани в сравнение със суровите смокини. Сушените смокини са по-калорични и са запазили хранителните си свойства. Сушените смокини са съхранили лесноусвоимата фруктоза. Тя задоволява нуждата от сладко, но не носи вреди. Сушени смокини може да си купим от редица магазини. Аз лично предпочитам тези смокини на Кошница, защото са БИО сертифицирани и не съдържат сулфиди.

Ако все пак искате да изсушите смокини у дома, четете по-долу…

Какви смокини да изберем за сушене

Цветът на смокините с узряването се променя от светло до тъмнозелен и морав. За сушене трябва да се избират смокини от по-светъл сорт. Смокините са плод, който лесно ферментира. Затова избираме здрави, гладки, с мека кора и приятен аромат смокини. Смокините, които като бях дете ги оприличавах на капка, трябва при докосване да са еднакво меки. От долната страна на смокинята при натиск трябва да се отдели капчица нектар. След като сме избрали подходящите смокини преминаваме към тяхното сушене.

Сушене на смокини

Сушенето на смокините в домашни условия може да стане по няколко начина. Първият начин е сушенето на слънце. Смокините се нареждат върху мрежеста материя,скара, през която да преминава свободно въздуха и топлината. Препоръчително е плодовете да са завити с тензух. През тъмната част на денонощието се прибират. Това продължава десетина дена. След това сушенето продължава на сянка.
Другият начин за сушене на смокини е във фурна на 80-90 градуса.

Как се сушат смокини в сушилня за плодове?

Сушенето на смокини в сушилня за плодове и зеленчуци става много лесно, бързо и приятно. Плодовете се нареждат с дръжките нагоре. Освен това е по-хигиенично и става за много кратко време. Продължителността на сушенето зависи от големината на смокините и тяхната зрялост. Сушенето трае около 30-35 часа и се извършва на 55-60 градуса. Изсушените смокини трябва да са с еластична кора, а вътрешността да е желирана. Изсушените смокини може да побелеят от кристализиралата захар.

Съхраняване на сушените смокини

Сушените смокини се съхраняван в тензухени торбички.

Рецепти със сушените смокини

Сушените смокини могат да се консумират самостоятелно. Освен това може да се комбинират с овесени ядки, пресни плодове. Сушените смокини могат да се използват в сладкиши, десерти, да се добавят към мюсли и каши. При приготвянето на ошав – може да се добавят и сушени смокини. Сушените смокини могат да си партнират със свинско или пилешко месо. Смокините служат за плънка при различни видове хляб, пайове, тари. Те са чудесно допълнение към различните видове домашни бонбони. Сушените смокини могат да се включат и в зеленчукови ястия.
Сушените смокини са неразделна съставка от пълнената тиква със сушени плодове и локум."







posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment