17.8.21

Черен лопен, Verbascum nigrum

https://www.facebook.com/650869221763474/posts/1436088709908184


Черен лопен, Verbascum nigrum. Лечебно растение по ЗЛР.




Събиране и заготовка
Съберете цветовете в началото на цъфтежа, преди вътрешната част на цветчето да стане прекалено тъмна. Миризмата е ароматна, медена, вкусът е сладък. Всяко цветче цъфти сутрин, а вечер се разпада или увяхва. Затова цъфтящите цветове трябва да се събират преди настъпването за обяд, но след като росата изсъхне, в ясно време и напълно разцъфнали. Събраните суровини при здрач или влажно време не изсъхват добре, бързо стават кафяви и губят полезните си свойства. Те се сушат на тъмно върху хартия при добра вентилация - тогава запазват медовата си миризма и не стават кафяви. Ако искате да изсушите цветовете върху хартия, разстелете ги на тънък слой. Не забравяйте да ги разбърквате и прехвърляте всеки ден на суха и чиста хартия! Королите от правилно изсушени цветчета перфектно се разпадат на прах, тъй като стават чупливи и чупливи. Това явление показва, че процесът на сушене е завършен. Може да сушите в сушилня до 50 градуса.
Сушените суровини привличат и абсорбират влагата, така че те трябва да се съхраняват в запечатани контейнери. Срокът на годност на изсушените цветчета е 2 години.
В някои райони листата и корените на черния лопен също се изсушават.

Химичен състав
Черният лопен съдържа биологично активни вещества иридоиди (катаполпол, аукубин, харпагид ацетат, харпагид).
Цветовете на растението съдържат полизахариди, аскорбинова киселина, фенол карбоксилни киселини, флавоноиди, танини и лигавични вещества. Последните се състоят от дъвка, етерични масла, сапонини, пепел, глюкоза, захари, каротин, кумарин.
Съставът на цветя и семена включва следните минерали: калций, калий, магнезий, желязо, манган, мед, цинк, молибден, хром, селен, никел, стронций, олово, бор, литий. Семената съдържат и 11 мастни киселини, сред които преобладават линоленова и линолова ненаситени мастни киселини.

Лекарствена употреба
Препаратите от черен лопен имат успокояващо, спазмолитично и отхрачващо действие, облекчават подуването, намаляват болката. Тинктурата от цветовете се използва за разтривки при невралгия, прах от сухи цветове - за поръсване на рани и язви. С отвара от цветовете се мие главата против пърхот и плешивост. Инфузията от цветове се използва за изплакване на устата и терапевтични вани за диатеза (скрофула). Като част от билкови смеси, черният лопен се използва за различни заболявания на горните дихателни пътища, както и за емфизем и пневмония. Цветовете на растението са част от чайовете за гърди. 
Изсушените листа и корените на билката се използват при лечение на хипертония, пневмония; отвара от корени също има диуретичен ефект, но цветовете се считат за основна лечебна суровина. Инфузия на цветчета се предписва при бронхит, кашлица, задух и белодробна туберкулоза като успокояващо и отхрачващо средство.
Във Франция черният лопен отдавна се използва като противовъзпалително, омекотяващо, обезболяващо и леко слабително. Пресните листа, сварени в мляко, се препоръчва да се прилагат външно под формата на апликации върху засегнатите области, като обезболяващо средство при изгаряния, фелони и хемороиди. Коренът на билката, ситно нарязан на кръгчета и изсушен, е отличен диуретик, полезен при камъни в бъбреците и подагра. Цветовете, като чай, се пият при оток.
Инфузията се използва вътрешно за лечение на различни респираторни оплаквания, включително кашлица, грип, бронхит, астма и дразнене в гърлото. Инфузия на свежи или сушени цветове в зехтин се използва за лечение на уши, язви, рани, циреи и др.
Отвара от корени на билката в народната медицина се използва за изплакване на устата при зъбобол. Помага и при разстройство или диария. Прахът от цветовете на растението може да се използва като противоглистно средство. Можете да се отървете от брадавици с помощта на пресен сок от черен лопен, ако го прилагате върху проблемни участъци от кожата. Прясно изцеден сок от стъблата на растението ефективно помага за излекуване на бронхит и елиминиране на възпалението на дихателните пътища. При възпаления на очите се препоръчва изплакването на очите с отвара от листа и цветове.
Народната  използва билката като отличен диуретик, така че отвари от нейните листа и корени се използват за лечение на хроничен цистит. Растението помага да се отървете от бронхиална астма, главоболие, настинки, ревматизъм, туберкулоза, катар на червата и стомаха, някои заболявания на далака и черния дроб.
Баните с черен лопен се използват широко в народната медицина за лечение на хемороиди, скрофула и профилактика на рахит. Компресите се правят от отвара от листа за лечение на лишеи, пустули, язви, хемороиди и абсцеси.
От изсушените суровини се прави прах, който ефективно помага да се отървете от пукнатини по стъпалата и кожата на тялото. Прахът също така насърчава по-бързото заздравяване на рани след изгаряне.

Не са известни противопоказания. не се препоръчва за бременни и кърмачки и при индивидуална непоносимост.

Рецепти

При заболявания на червата използвайте 50 мл инфузия на всеки час, до 2 чаши на ден. Чаят от цветовете на това растение се пие при настинки, нарушения на нервната система, при заболявания на храносмилателната система, жълтеница, изтощение. Отвара  се използва външно под формата на лосиони върху рани, както и за бани при много видове кожни заболявания. Приготвя се въз основа на съотношението: 15 гр цветове + 20 гр листа на 1 литър вряла вода; се вари 10 минути, охлажда се и се филтрира. Пийте по 1/2 чаша 3 пъти на ден.

Седящи вани при хемороиди. За да приготвите отвара за седящи вани, трябва да вземете 50 гр изсушени цветчета  и 50 г изсушени корени от черен лопен, да изсипете върху тях 3 литра вряща вода и да къкри на слаб огън за 15 до 20 минути. Готовият бульон трябва да се излее в широк леген или друг подобен съд. Когато се охлади до 39 - 40 градуса по Целзий, трябва да седнете така, че анусът да бъде напълно покрит с лечебна течност. Продължителността на една процедура е 15 - 20 минути. За най-добри резултати, накисването трябва да се прави 6 до 8 пъти за 14 дни (3-4 пъти седмично) непосредствено преди лягане. Седящите бани са забранени при кървене от хемороиди, тъй като тази процедура може да повлияе негативно на тялото на пациента и да влоши състоянието му.

Маслен екстракт. Поставете 2 супени лъжици цветчета в стъклен съд и ги залейте със 100 - 120 мл зехтин или друго растително масло. Екстрактът трябва да стои на слънце в продължение на 21 - 28 дни. Не забравяйте да разклащате внимателно сместа 2 пъти на ден. Готовият екстракт от масло трябва да се филтрира през тензух или сито. Трябва да се съхранява в хладилника. Лекарството може да се използва за смазване на външни хемороиди 3-4 пъти на ден, за правене на лосиони или ректални тампони. Използва се още при отит, циреи, рани, язви и др. кожни проблеми. 

Инфузия. За да приготвите инфузията, 1 супена лъжица изсушени цветчета от билката трябва да се сипят в термос, да се излее 1 чаша вряла вода и да се остави за 2 часа. Готовата инфузия трябва да се филтрира през сито или тензух и, разделяйки се на равни части, да се консумира 3 пъти на ден вътрешно веднага след хранене.

Отвара за гаргара. За да приготвите отвара за гаргара, е необходимо да залеете 10 гр сушени суровини с 200 мл вряща вода и оставете да къкри на слаб огън за 15 - 20 минути. За да се повиши ефективността на отварата, изсушените цветчета в равни пропорции могат да се смесват със сухи цветя от маточина или изсушени листа от подбел. Прави се гаргара  3-4 пъти на ден, докато състоянието на пациента се подобри осезаемо.

Отвара за хемороиди . Сложете 1 супена лъжица сухи цветя в тенджера, залейте с 1 литър студена вода, доведете сместа до кипене и след това оставете да къкри за 10 минути на слаб огън. Прецедете готовия бульон през тензух или сито и приемайте вътрешно в продължение на 14 дни, по 100 мл 3 пъти на ден след хранене.

Отвара за дихателните пътища. Отвара с отхрачващо действие ще помогне за излекуване на кашлица. За приготвянето и е необходимо 20-30 гр изсушени суровини да се залеят с 500 мл вода, да се заври и да къкри за 10-15 минути на слаб огън. Готовият бульон трябва да се филтрира и приема вътрешно по 2 - 3 супени лъжици преди всяко хранене.
Отварите и инфузиите се филтрират през няколко слоя марля, за да не попаднат малките косъмчета, които силно дразнят храносмилателната система.












No comments:

Post a Comment