14.12.22

Кисело зеле в буркан

1/3
Кисело зеле в буркан (за 4-5 дни)
https://recepti.gotvach.bg


Количеството на продуктите зависи от това колко буркана искате да напълните. Необходими са ви чисти големи буркани

Първо почистете зелките. За целта откъснете горните два реда листа на всяка зелка, измийте ги добре и ги сложете цели на дъното на бурканите.

Останалото зеле се нарязва и се разбърква с настъргани моркови, както и с накълцани стръкове целина.

Претрийте зелето със сол и го натъпчете в бурканите до гърлото им. Поставете по един камък за тежест в бурканите и залейте с леко осолена хладка вода, която трябва да ъ зелето един пръст.

Сложете бурканите в кухнята на топло, а гърлата им завийте с двойно сгъната марля и ластик. След 4-5 дни киселото зеле трябва да е годно за консумация.


2/3

Как да си направим кисело зеле в буркани (за 3 дни)

Вариантите за приготвяне на кисело зеле са много - то може да е нарязано, да са цели глави, отделни листа или части от кочана. Често се прибавят моркови, чушки, цвекло, лук, а любителите на екзотичните вкусове добавят и плодове. Голямо е разнообразието и на подправки, които се използват.

За класическата рецепта ще са ви нужни зеле (около 3 кг), моркови (5-6 броя), едра сол (около 3 супени лъжици). Зелето трябва да е от зимни сортове, плътно и бяло. Зелките се измиват и почистват от развалените листа. Нарязват се на сламки, но не много на ситно защото може да се окаже, че сортът не е хрупкав и след обработка да се “смачка”.

Морковите също се измиват, обелват се и се настъргват на едро ренде. 

Морковите не са задължителен компонент, но тъй като съдържат плодова захар в по-големи количества от зелето, помагат за по-добрата ферментация.

Приготвените зеленчуци се смесват в съд със сол. Продуктите много добре се смачкват с ръце, така че зелето да пусне сока си. Сега е моментът да коригирате - да добавите още сол, ако е нужно, или да добавите зеле, ако салатата е пресолена.

Прехвърлете зелето в предварително подготвените съдове, където ще ферментира - чисти стъклени буркани. В идеалния случай - дървени качета, емайлирани големи тенджери, пластмасови бидони и т.н. Главното е да не използвате алуминиеви съдове, тъй като те се окисляват и придават на зелето сивкав отенък. Подреждането на зелето в съда трябва да е плътно, но той да не се препълва - трябва да остане място за сок. Гърлото на бурканите се покрива с марля и се оставят на стайна температура. Препоръчително е температурата да е около 22 градуса. Признак за започналата ферментация са появилите се мехурчета на повърхността на следващия ден. Излишният сок може да се излее.

Всеки ден зелето се разбърква с дървена пръчка на няколко места. Това се прави, за да се освободят газовете от ферментацията. На третия ден зелето е готово.


3/3
Рязано кисело зеле в буркани без варене (за 3 7ци)


НЕОБХОДИМИ  П Р О Д У К Т И

ЗА 1 БУРКАН
зеле - 2 - 3 шепи (нарязано на ситно или 2 средни зелки за 12 - 13 буркана)
ЗА СОЛЕНИЯ РАЗТВОР
хималайска сол - 2 с.л. на 1 литър вода

НАЧИН НА   П  Р И  Г О Т В Я  Н Е

Измиваме зелките и ги нарязваме на ситно Може и да ги настържете, ако Ви е по-удобно, на ренде за чипс става най-фино.


Разбъркваме нарязаното зеле и започваме да пълним измитите буркани, като можем да използваме чуканче за лекото притискане. След това си разбъркваме солта в точната пропорция вода и заливаме зелето до гърлото на буркана.


Затваряме хубаво капачките и разклащаме няколко пъти всеки буркан. Хубаво е всеки ден да се разклащат, за да се имитира процеса на претакане и ферментирането да се ускори.


Лесна и бърза рецепта, с която след 3 седмици ще имате готово нарязано кисело зеле, което директно да изсипете в ястието, което готвите, и да го добавите сурово в салата и не само!


No comments:

Post a Comment