15.2.25

Шир: ... какво и как се яде от обикновения, "буренов" щир


Щирът има антибактериално действие. Нашата народна медицина препоръчва бани с щир против гъбички по краката. За да се отървете трайно от неприятното усещане, използвайте следната лесна рецепта: Една шепа щир се залива с 2 литра вода. Отварата се вари 5 минути на бавен огън и се прецежда. Правят се бани на краката с нея в продължение на 10 минути сутрин и вечер



 Щир в кулинарията 

Повечето видове щир, които развиват едра листна маса, са годни за консумация. Обикновеният щир (Amaranthus retroflexus), който е много разпространен в България, също може да се употребява за готвене, докато не е образувал семена. Използва се като добавка в супи с амарант, плънки за зеленчуци, гарнитура за месо. 

 Младите листа на щира успешно се комбинират с всякакви зеленчуци от градината. Щирът е подходящ за вкусни и диетични яхнии, свежи салати, баници и леки супи. Последно време тази култура се оценява високо от привържениците на здравословното хранене. 

 Зърната на щира се употребяват за гарнитура и спокойно могат да заместят оризаСварени във вода те имат вид на дребен хайвер. Използват се и за направата на пуканкиБрашното участва в състава на тестени изделия, бисквити, сладкиши, палачинки и дребни сладки и др. 

 Диетична салата с щир 

Необходими продукти: 

щир – 300 г 
листа, лук – 1 глава, 
домати – 2 броя, 
краставици – 1 брой, 
чесън – 1 стрък, 
царевица – 1/2 консерва, 
босилек, магданоз, копър, 
лимонов сок – 2 с.л., 
зехтин 2 с.л., 
черен пипер, 
сол 

Начин на приготвяне: 

Измийте щира, доматите, лука, чесъна и краставицата и ги нарежете. В дълбока купа смесете, нарязаните продукти, като добавите царевицата, босилека, магданоза и копъра. 
 Овкусете със зехтин, лимонов сок, черен пипер и сол. Разбъркайте добре и поднесете. 

No comments:

Post a Comment