Щирът има антибактериално действие. Нашата народна медицина препоръчва бани с щир против гъбички по краката. За да се отървете трайно от неприятното усещане, използвайте следната лесна рецепта: Една шепа щир се залива с 2 литра вода. Отварата се вари 5 минути на бавен огън и се прецежда. Правят се бани на краката с нея в продължение на 10 минути сутрин и вечер.
Щир в кулинарията
Повечето видове щир, които развиват едра листна маса, са годни за консумация. Обикновеният щир (Amaranthus retroflexus), който е много разпространен в България, също може да се употребява за готвене, докато не е образувал семена. Използва се като добавка в супи с амарант, плънки за зеленчуци, гарнитура за месо.
Младите листа на щира успешно се комбинират с всякакви зеленчуци от градината. Щирът е подходящ за вкусни и диетични яхнии, свежи салати, баници и леки супи. Последно време тази култура се оценява високо от привържениците на здравословното хранене.
Зърната на щира се употребяват за гарнитура и спокойно могат да заместят ориза. Сварени във вода те имат вид на дребен хайвер. Използват се и за направата на пуканки. Брашното участва в състава на тестени изделия, бисквити, сладкиши, палачинки и дребни сладки и др.
Диетична салата с щир
Необходими продукти:
щир – 300 г
листа, лук – 1 глава,
домати – 2 броя,
краставици – 1 брой,
чесън – 1 стрък,
царевица – 1/2 консерва,
босилек, магданоз, копър,
лимонов сок – 2 с.л.,
зехтин 2 с.л.,
черен пипер,
сол
Начин на приготвяне:
Измийте щира, доматите, лука, чесъна и краставицата и ги нарежете. В дълбока купа смесете, нарязаните продукти, като добавите царевицата, босилека, магданоза и копъра.
Овкусете със зехтин, лимонов сок, черен пипер и сол. Разбъркайте добре и поднесете.
No comments:
Post a Comment