Базовата рецепта е солена каша от просо, която може да е позната на мнозина от вас. За да я харесате наистина, трябва да приготвите просото правилно.
Солена каша от просо
За приготвянето са необходими
1 част просо [накисване 6-8 часа],
2 части вода.
Сварете просото първо в една вода, изхвърлете я, и доварете зърната, без да ги преварявате, във втора вода.
Просото се счуква в хаванче [блендира?], попарва се с вряла вода в тенджерка, след което леко се посолява.
Оставя се да кисне под капак на топло. Приготвената просена каша се разсипва в чинии. Кулинарите съветват да се добавят зелени подправки, масло или сирене.
Сладка каша от просо
Другият вариант е кашата да се поръси със ситно нарязани плодове, счукани ядки и да се подслади с мед. Преди това вариант е заливка с неподсладено кондензирано мляко.
Защо просото е ценна храна
... Просото всъщност е едно от най-хранителните зърна, известни на човека. Много специалисти диетолози например са убедени, че то притежава всички съществени аминокиселини и по биологична стойност на протеина си е сравнимо само с месото и млякото. Само една чаша просено ядене доставя 34 грама (дневната норма) протеини от най-висша степен. ...
Просото е по-богато на витамини и минерални вещества от всички други зърна. В него се съдържат ценните калций и магнезий, плюс всички значими микроелементи като молибден.
Просото е алкална храна. То може да се консумира дори и от хората, страдащи от свръхкиселинност и свързаните с нея състояния като ревматизъм, артрит и диабет, и не могат да използват образуващите киселини зърна като житото, спокойно могат да ядат просо.
Просото е пълноценна храна, в която всички хранителни фактори – пълноценни белтъчини, ненаситени мастни киселини, лецитин, витамини, минерали и въглехидрати - са балансирани в идеална пропорция.
Освен това просото не причинява затлъстяване, което не може да се каже за другите зърнени храни, твърди диетолога Айрола. Това е така, защото алкалните вещества са склонни да разтварят мастното натрупване и да му противодействат. ...
No comments:
Post a Comment