23.9.18

Петмез по стари български рецепти

Петмез по стари български рецепти
jenatadnes.com

Петмез може да се приготви от всички плодове, които съдържат повече захар (грозде, цвекло, дини, сливи). Представлява сгъстен плодов сок без прибавка на захар.
 Сокът се получава, като се изстискат плодовете или като се сварят и пресоват.

За да се получи бистър, прозрачен петмез, сокът се възварява и се оставя 10—12 часа, за да изстине и се утаи или към сварения сок се прибави гореща бяла пръст или пепел от дъбови дърва. На 50 л сок се прибавя 1 кг пепел или бяла пръст. Coкът се бърка, докато престане да се пени, след което се оставя да се утаи. За да се избистри по-добре, пресичането се повтаря. Прецежда се през тюлбен. Петмезът се вари в разлата тава на силен огън, като се бърка непрекъснато. Готовият петмез има гъстотата на течен мед...

No comments:

Post a Comment