14.8.20

!! Отглеждане на кози – 10 съвета за всяка козеферма


В затворено пространство или с ограда

Отглеждането на закрито е лесно: просто дръжте животните сухи и те ще са доволни. Тристенна постройка е подходяща за мек климат. Хубаво е да имате малко помещение, в което да можете да отдели болните или контузени животни или тези, които раждат.

Подът може да бъде постлан с тънък слой от вълна например или сено. Тъй като сеното е основната храна на козите, можете да слагате отпадъчната храна като поставка за пода. Пазете пода чист и сух, разпростирайки нови слоеве отгоре и премахвайки ненужното.

Гледането на открито пространство с ограда е малко по-сложно. Козите имат нужда от много силна ограда, която не могат да прескочат и да избягат. Ако има дори и най-малка дупка, те ще намерят начин да избягат. Животните използват устните си, за да разучават обстановката, така че ако някъде оградата е разхлабена, те ще я отворят чрез устата си и ще избягат. Козите освен това дъвче почти всичко – дървета, тел и т.н. Могат и да скачат, и да се катерят.

В едно изречение тревата винаги е по-зелена от другата страна на оградата – където вашите кози искат да бъдат. Направете оградите силни и сигурни, така че козите да не могат да се справят с тях. Вашето съоръжение трябва да бъде без дупки и слабости. Проверявайте го често и поправяйте незабавно.
posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment