10.8.20

Вискоза - най-естествената синтетика

https://lasiniora.com/2019/01/06/proizvodstvo-na-plat-ot-viskoza/

Вискоза - най-естествената синтетика
"Вискозата е естествена материя, добиваща се по химичен начин. Произвеждаща се на базата на целулоза (дървесина), но с допълнителна обработка. Стърготините от бамбукови дървета се смесват до получаване на гъста течност, наречена целулоза ксантан. След продължително варене и сушене, се получава тънкото влакно вискоза.
Добита от дървените стърготини, които сами по себе си са с растителен произход, трябва да отбележим, че вискозата може да бъде наречена най-естествената синтетика."



ВИСКОЗА – синтетика приличаща на естествено влакно,

http://fashionchoice-bg.blogspot.com/2016/04/normal-0-21-false-false-false-bg-x-none.html?m=1 


Други видове вискоза: тенсел, модал, ацетат, купра
       Тенсел (лиосел): Вискозата се получава на основата на дървото евкалипт. По характеристики този вид вискоза се доближава до характеристиките на памука: мек и приятен на допир, абсорбира влагата, притежава голяма степен на здравина. Използва се за шиене на белъо, дрехи и текстилни изделия за дома.
     Модал: той представлява 100% целулоза. По състав тази тъкан много прилича на памука, но има много общи признаци с полиестер и еластан. Различава се от останалите материи по хигроскопичност, както и с повишена устойчивост при износване, дълготрайност.
   Ацетат: За производството на тази материя се използват целулозни отпадъци. Плата от тази тъкан е с лек блясък и изглежда, като коприна. Обикновено се използва, като основа при различните комбинации от материи
     Cupra: Най-скъпата и качествен вид вискоза. В нейният състав не влизат изкуствени влакна. Основната тъкан в нейният състав е памука, който е разтворен в смеси от медната сол и амоняка. Притежава отлични свойства на терморегулация и пропускливост. Купра активно се използва в шиенето на официални дамски рокли.


No comments:

Post a Comment