14.8.20

!! Отглеждане на кози и грижите за тях

https://www.bgfermer.bg/Article/8816697
Как да определите бременна ли е козата?
Стопанин без опит трудно би се справил. На пръв поглед изглежда, че няма видими промени. Козата продължава да дава мляко и се държи, както обикновено. Всъщност има няколко начина да разпознаете дали козата е бременна, или не.
Първият е стар начин за определяне на бременността при козите. Няколко дни след чифтосването на козата с пръча капнете няколко капки мляко в чаша с вода. Ако потънат на дъното, тогава животното е бременно. Но когато капките се разтворят във водата, оцветявайки я в бяло, животното е незаплодено.
Разбира се, този метод не дава 100% гаранция. Затова може да опитате втори. Три седмици след чифтосването съберете козата отново с мъжкия. И ако не проявява активност, тогава се гответе за появата на ярета.
Третият вариант за определяне, дали е бременна козата, е по количеството мляко. Обикновено през периода на разгоненост добивът на мляко забележимо намалява. Ако известно време след чифтосването козата започне да дава много мляко, това показва, че е бременна.
В по-късните етапи е възможно да се разпознае бременността и по външния й вид. Хълбоците й стават гладки и заоблени, а вимето и гениталиите набъбват.
Възможно е по-точно да се определи бременността на козата с помощта на ултразвук. Но това се прави в професионалните козеферми. Терминът не играе роля тук, оборудването ще покаже точно бременността дори в ранен етап.

No comments:

Post a Comment