13.10.21

Кога се берат мушмулите?

https://gotvach.bg/tips/a-90-%D0%9A%D0%BE%D0%B3%D0%B0_%D1%81%D0%B5_%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82_%D0%BC%D1%83%D1%88%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5

"Сезонът, когато се берат мушмулите е есента – втората половина на октовмри до началото на ноември месец, когато вече са започнали да падат и първите есенни слани.

Не бързайте с брането им, защото прекалено рано обраните плодове омекват много трудно и съответно са с доста по-лошо качество и вкус. Друг показател за зрелостта на мушмулите е омекването на плодовете. Трябва да се берат много внимателно, защото се набиват и стават негодни за консумация.

... Те могат да се ядат, едва когато омекнат добре – в противен случай са тръпчиви и неприятни на вкус. Мушмулите са изклчително богати на минерални соли, пектин, захари и витамини."


Време е да оберете мушмулата

https://sinor.bg/mb/54021-news-review.html

"Мушмулите се берат през септември и октомври. В началото са твърди, но след падане на първите слани, стават по-меки, сладки и ароматни, а тръпчивият им вкус намалява.Трябва да се берат внимателно, без брулене и тръскане, защото лесно се набиват. Когато брането е преди осланяване, плодовете трябва да се поставят в сандъчета или касетки на дебели от 40 до 50 см пластове и да се съхраняват на хладно и проветриво място. По този начин могат да се запазят до два месеца. Ако са разстлани много на тънко, мушмулите изсъхват, спаружват се и стават негодни за консумация. По време на доузряването мушмулите трябва редовно да се преглеждат,като силно омекналите и смачкани плодове веднага се отстраняват и консумират, тъй като плесенясват и повреждат останалите.

При бране след слана, когато вече са омекнали, мушмулите трябва да се консумират или да се преработят веднага, понеже са нетрайни и бързо загниват. Добре узрелите и угнили мушмули съдържат 70 % вода, 5 % целулоза и 15-20 % захари, както и редица ценни микроелементи: цинк, ванадий и др. Заслужава да се отбележи наличието в плода на органични киселини: ябълчена, лимонена и др., които влияят благоприятно на кръвоносните съдове и нервната система.
...

Народната медицина използва лечебните качества на мушмулата против диарияЛистата на дървото, брани по време на цъфтежа, добре изсушени, се използват като отвара, приготвена в съотношение една супена лъжица сушени листа на една водна чаша вряща вода. Така приготвената отвара служи и за гаргара при възпалителни процеси на гърлото (ангини, фарингити). Зелените плодове като отвара се прилагат при възпалителни процеси на тънкото и дебелото черво (ентерити, колити) и язва."


Прибиране на мушмули,
https://www.bgfermer.bg/Article/6528488

"Мушмулите са плодовете, които последни се прибират от овощната градина.

За съжаление, при тях беритбената зрялост трудно се установява по външни признаци.

Един от сигурните признаци е отделянето на плода от клонката. Мушмулата няма плодна дръжка, а е закрепена върху къса плодна клонка.
Друг показател за зрялост е началото на омекване на отделни плодове.
Обикновено мушмулите се берат след първите есенни слани. Ако се откъснат много рано, плодовете трудно омекват."


Неугнилите мушмули се държат при 8 градуса
https://www.gradinata.bg/index.php?page=article&article_id=1071

"Мушмулите са единственият плод, който не се бои от сланите. При узряването си те са негодни за консумация, защото са твърди, с плътна консистенция и кисело-тръпчиви.  След осланянето си през октомври-ноември обаче те придобиват истински вкус, стават по-меки и сладки. При омекналите започва благородното им угниване. Ако искате обаче да ги съхранявате по-дълго време, приберете ги преди първите слани. Тогава те трябва да са достигнали пълното си развитие, да не наедряват повече, но да са все още твърди

За да ги съхраните, насипете ги в сандъчета или щайги на пластове, но не по-тънки от 40-45 см и ги дръжте в хладни северни помещения, където температурата е около 8 градуса. Ако са разстлани на тънки пластове, плодовете изсъхват и стават негодни за консумация.

В плодохранилище мушмулите могат да се съхраняват до 2 месеца. През времето на лагеруването в плодовото хранилище трябва незабавно да се отстраняват и консумират силно омекналите плодове, а също и смачканите, защото те са податливи на плесенясване и повреждат останалите. Помещенията се проветряват сутрин, а през останалото време се държат затворени и без светлина.

За по-продължително съхраняване, можете да консервирате мушмулите в захарен разтвор, като ги стерилизирате при температура 100 градуса за 50 минути.

При угниването на мушмулите таниновите вещества намаляват и стипчивият вкус изчезва. Тогава стават много приятни за консумация защото са придобили специфичен вкус, аромат и се превръщат в суров мармалад. Плодовете могат да се използват за приготвяне на  сокове, сиропи, желета и за изваряване на спирт и ракия. От току-що набрани плодове от мушмулата може да се направи специална туршия- мушмулица, на която се консумират както плода, така и сока. От плодовете се получава вкусно брашно, което се използва в сладкарското производство.

04.10.2014, Лили ПЕТРОВА

No comments:

Post a Comment