13.10.21

Оберете дюлите навреме! 

https://gotvach.bg/n5-88012-%D0%9E%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5_%D0%B4%D1%8E%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5_%D0%95%D1%82%D0%BE_%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE

"- Дюлите трябва да са обрани, когато цветът на кожицата им е жълтеникав, мъхът по тях е намалял и се премахва лесно, а при разрязване семената са видимо тъмнокафяви;

- Дюлите лесно започват да гният и заради това те не трябва да се оставят на открито или да се покриват;

- За съхранението на дюлите се препоръча да се поставят в касетка, постлана с хартия. Не се съхраняват в едно помещение заедно с круши, тъй като те отделят газта на зреенето - ацетилен;

- Плодовете се съхраняват в помещение с висока влажност и оптимална температура 8 градуса. Така могат да се запазят до края на декември."

Берем дюлите, когато пожълтеят


"Първите слани са слаби и кратковременни и не са в състояние да повредят твърдите плодове на дюлите. Нормалното време за прибиране на дюлите настъпва от средата на октомври и може да продължава до средата на ноември.

ПЛОДОВЕТЕ НЕ ЗРЕЯТ ДРУЖНО

Беритбата се прави на няколко ръце, според зрелостта на плодовете. Берат се тези, които са пожълтели напълно или поне на половина. Дюлите се берат без  дръжки, за да се запазят плодните клонки."

No comments:

Post a Comment