https://www.actualno.com/recipes/eto-taka-se-pravi-perfektnoto-kiselo-zele-za-3-dni-i-bez-pretakane-news_1652105.html
"Ферментацията, за която ще разкажем по-долу, се нарича „дива ферментация”. Счита се, че този начин за приготвяне на зеле е най-здравословен и можете всяка седмица да го правите. Най-напред се подготвя солен разтвор, включващ вода и сол. На 1 литър вода се добавят 30 грама морска сол. Колкото по-ситна е тя, толкова по-лесно ще се разтвори в течността. Всичко е толкова просто, че няма как да ви затрудни. Зелето можете да го приготвите нарязано или не. Сами трябва да решите това, съобразявайки се със съда, в който ще го съхранявате. Ако искате да ползвате голям стъклен буркан, нарежете го на ситно и го залейте със соления разтвор. Най-отгоре сложете някаква тежест, защото иначе зеленчукът ще изплува над солената смес и ще мухляса.
Този метод за приготвяне на зеле забранява ползването на капак. В противен случай е невъзможно да протече процес по ферментиране. Отгоре покрийте с марля или тензух, така че да не влиза мръсотия в буркана. Вредно ли е киселото зеле След това можете да поставите на топло място, което не е под преките лъчи на слънцето. На третия ден вече можете да опитате. Ще се уверите, че ферментирането е започнало. Най-вкусно е обаче след седмица. Ако веднъж опитате това зеле без ферментиране, ние сме сигурни, че никога повече няма да искате да вкусите друго."
"Ферментацията, за която ще разкажем по-долу, се нарича „дива ферментация”. Счита се, че този начин за приготвяне на зеле е най-здравословен и можете всяка седмица да го правите. Най-напред се подготвя солен разтвор, включващ вода и сол. На 1 литър вода се добавят 30 грама морска сол. Колкото по-ситна е тя, толкова по-лесно ще се разтвори в течността. Всичко е толкова просто, че няма как да ви затрудни. Зелето можете да го приготвите нарязано или не. Сами трябва да решите това, съобразявайки се със съда, в който ще го съхранявате. Ако искате да ползвате голям стъклен буркан, нарежете го на ситно и го залейте със соления разтвор. Най-отгоре сложете някаква тежест, защото иначе зеленчукът ще изплува над солената смес и ще мухляса.
Този метод за приготвяне на зеле забранява ползването на капак. В противен случай е невъзможно да протече процес по ферментиране. Отгоре покрийте с марля или тензух, така че да не влиза мръсотия в буркана. Вредно ли е киселото зеле След това можете да поставите на топло място, което не е под преките лъчи на слънцето. На третия ден вече можете да опитате. Ще се уверите, че ферментирането е започнало. Най-вкусно е обаче след седмица. Ако веднъж опитате това зеле без ферментиране, ние сме сигурни, че никога повече няма да искате да вкусите друго."
No comments:
Post a Comment