13.10.21

Мушмулица - туршия


Туршия от мушмули,


"За приготвяне на туршия от мушмули т.нар. „мушмулица" се използват твърди плодове. След почистване и измиване те се поставят в добре измити съдове - дървени, негледжосани глинени, емайлирани или пластмасови.

Към тях се прибавя по 3 л вода и 1 грам млечна киселина на 1 кг плод от мушмули и торбичка със синапено семе. Притискат се с вишневи или дюлеви клончета и камък и се захлупват с капак. Претакат се както другите туршии. След около 15 дни се получава приятен на вкус сок, богат на соли и витамини. Омекналите през това време плодове на мушмулата придобиват сладникаво кисел вкус и могат да се консумират.

По същият начин може да се направи и туршия от диворастящи плодове - диви круши, трънки, киселици, дренки и др."

No comments:

Post a Comment