25.10.21

ЯДКОВО СИРЕНЕ

https://nadiapetrova.bg/2013/11/nut-cheese/



Ядково сирене с екстри
1 чаша микс сурови орехи* и кашу
достатъчно изворна вода, за да ги покрие

По желание
1 супена лъжица хранителна мая
1 пробиотична капсула
лимон, сушени боровинки, годжи бери, песто, маслинена паста, фета микс от подправки и др.

 Инструкции
1. Постави ядките в блендера.
2. Налей достатъчно вода, за да ги покрие изцяло.
3. Включи блендера на висока скорост за 30 секунди. Спри за малко и го включи отново на висока скорост за още 30 секунди. Повтаряй с малки почивки докато не получиш фина хомогенна смес.
4. Когато ядките са добре смесени, добави хранителната маята и съдържанието на пробиотичната капсула и разбъркай с помощта на шпатула.
5. Вземи гевгир, постави на дъното му двойно прегъната марля или т.нар. “nut bag” и изсипи млякото.
6. Сгъни марлята, така че да покрие цялата смес и сложи нещо тежко отгоре, като чиния, чаша, буркан или малка саксия.
7. Прибери в хладилника и го остави там за 24 часа. Добре би било, ако в някакъв момент добавиш по-голяма тежест върху него, за да се отцеди цялата вода.
8. 24 часа по-късно, сиренето е почти готово, ако искаш да го ядеш като крема сирене. Ако искаш да изглежда като твърдо сирене – извади го от марлята, добави екстри по твой вкус и с помощта на метален ринг го оформи. Съхранявай в хладилник. Колкото по-дълго стои в хладилника, толкова повече се втвърдява. Ако пък бързаш, можеш да го изсушиш в дехидратор за 6-12 часа, зависи колко твърдо го искаш.
9. Наслади му се с чаша вино и добри приятели.

No comments:

Post a Comment