3.1.13

ВОДА

Дъждовната вода - ekoselo.org

"Природен резервоар на кисела вода са блатата и най-много сфагновите (торфените) блата. Ако имате повърхностна рана спокойно може да я промиете с вода от такова блато или дори да притиснете с мъх от него раната ако ви тече повече кръв.




Блатата и мочурищата са само 3 % от повърхността на сушата, но поглъщат 30 % - близо 1/3 от намиращия се над сушата въглероден диоксид. Това са живи акумулатори на тази подправка на въздуха, без конкуренция по ефективност. Затова, където ги има, трябва да ги пазим.

Ниското рН на дъждовната вода може, и се използува, за пране. Прането представлява отстраняване на фиксирали се върху плата вещества. За химическото отстраняване често използуват процесът на неутрализация: основа и киселина взаимодействат и се получава сол и вода. Киселинният замърсител се третира успешно с алкален (основен) реактив, а алкалният – с киселинен. Практически всички обикновени препарати за пране са алкални и действат на замърсители с кисел характер. Какво да правим обаче, когато замърсителят е киселинен? Тогава препаратите са безполезни. На помощ идва обикновената дъждовна вода!

Независимо от начина по който сте изпрали дрехите, ако ги изцедите леко и натопите дори за 1-2 минути в дъждовна вода – те ще убият намиращите се в тях бактерии. След тази процедура е достатъчно само да оставите дрехите да изсъхнат. Освен че ще бъдат по-чисти, по тях няма да се полепят или активизират бактерии много дълго време. Белите платове избеляват още повече, премахват се дори някои трайни или случайно останали петна....

2.Валежи и мулчиране...

Едно неблагоприятно влияние на дъжда върху растенията се получава, когато той се съчетае със слънце. Същото може да се получи и при изкуствено поливане на растенията при греещо слънце. Водната капка образува върху листа събирателна леща, която прогаря неговия паренхим. В резултат на това може да умре листото. Това се нарича „пригор”...
...
По повод валежите и естественото напояване е важно да се знае, че наклон на терена над 1-2 % води до почвена ерозия. Дори този наглед малък, едва забележим наклон води до отмиване на почвените частици. Затова противоерозионните мероприятия са нужни винаги."

No comments:

Post a Comment