18.1.13

Отглеждане на картофи в слама - Алманах "Звънтящи Кедри"

Отглеждане на картофи в сламаАлманах "Звънтящи Кедри"

Не вярвате ли, че е възможно да се отгледа прекрасна реколта картофи без да копаете градина? Не вярвате ли, че е възможно да се отгледа прекрасна реколта картофи без да засаждате семената на картофите в земята? Не вярвате ли, че е възможно да се отгледа прекрасна реколта картофи без да се борите с бурените, без да ги поливате в сушава година? Сега, когато вие положително сте отговорили на тези въроси, бързо четете надолу и " не вярвайте на очите си ".




Имайки предвид книгите на Фокин и Курдюмов, много от нас за пръв път разбраха "Възстановителното земеделие" с така наречената "пермакултура". Оказва се, че е възможно добиването на добра реколта на зеленчуци в градината, без да се използва трудоемкото и вредно за плодородния слой на почвата разкопаване. Засаждането на семената не се извършва чрез закопаването им в земята, което затруднява поникването им. Ние вече имаме опита от използване на плоскорезите на Фокин. Работи се по-леко, отколкото с мотиката. Оказва се, че и плоскорезът не е върхът на съвършенството! През септември по интернет се получи статия от потребител от Краснодарския край, в която той разказва за високите добиви на картофи, отгледани... в слама ! Някои изразиха съмнение в ефективността на този способ като се позоваха на благоприятния климат на Краснодарския край.

Тази технология предаваме с думите на скорошния член на нашия клуб Сергей Викторович Михайлов, "случайно" изпробвал технологията на практика. Случайно затова, защото е чул за нея в сауната ! Тъй като той е човек, отворен към новите начинания, намерил нужната слама и я докарал в градината си. Той закъснял с времето за засаждане на картофите и не се надявал на добър изход от експеримента. Поставил картофите на разстояние 25-30 см един от друг върху не копаната земя, покривайки ги със слама. Дебелината на слоя слама достигала 35-40 см. Успоредно с това, засадил и "контролните" картофи по общоприетия начин. Първо поникнали "контролните" картофи. След известно време "позеленя" и сламата. Виждайки това, Сергей се удивил леко и след това "забравил" за експеримента. За цяло лято само един път ги полял с маркуча от "благоприличие". През есента, когато дошло време да се копае, "контролните" картофи дали типичен резултат за този сезон: един картоф със средни размери и два-три дребни от корен. Когато с вила повдигнал сламата, той не повярвал на очите си ! На корен се падали два-три големи и три-четири средни картофа и имали гладка и правилна форма, близка до елипсовидната. Част от картофите се били окопали в земята, а част от тях лежали в сламата. "Добитата" по този начин реколта възлизала на над 120 кг. Еквивалентният добив на 100 кв.м. реколта е равен на 400 кг картофи при неблагоприятните природни условия през лятото на 2002 година !

Всичко гениално е просто ! Всичко, което ти е необходимо днес, е около теб ! Избирай, мисли и действай, Човече !

Капустин Сергей Владимирович
Читателски клуб "Родник", гр. Коломна, Московска обл.
от вестник "Родово имение", Русия

No comments:

Post a Comment