16.5.22

Покълване на картофи преди засаждане

Как и кога да покълнат картофи за засаждане


















Мокро покълване

Покълването на клубените във влажна среда има няколко предимства - не се изисква светло помещение и посадъчният материал може да се съхранява в големи кутии. Освен това върху картофите се образуват не само кълнове, но и корени, което значително ще ускори кълняемостта - след засаждането растението бързо ще пусне корени и ще започне да расте, следователно ще получим реколтата по-рано.


Трябва да вземете всяка влага и дишащ субстрат:

  • вентилиран торф;
  • добре изгнил хумус;
  • дървени стърготини или tyrsu.

На дъното на кутията се поставя слой мокър субстрат, върху него се поставят картофи в един слой и се покриват с торф или дървени стърготини. След това всичко се повтаря, но не е нужно да излагате повече от 4 слоя картофи - това затруднява циркулацията на въздуха. Ето как ще стоят кутиите до началото на сезона на засаждане. От време на време поникващите картофи трябва да се навлажняват.


Увяхване преди засаждане
Известно е колко дни са необходими, за да покълнат картофите. Но се случва по една или друга причина да не можем да го извадим от мазето навреме. Какво да направите, наистина да засадите непокълнали грудки? Необходимо е да ги разстилате на тънък слой в сухо помещение и да изсушите. Процедурата продължава само седмица и половина, по това време няма да се появят кълнове по клубените, но очите ще се събудят и ще дадат приятелски издънки.

Картофите са обрасли

Случва се, особено през топла зима, картофите в изба или мазе да покълнат сами, когато не е време да започне кълняването. Кълновете трябва да се отчупят възможно най-рано, за да не поемат хранителни вещества от грудката. При благоприятни условия, нов бъбрек се събужда от същото око за 10-15 дни.


Съвет! Картофите със семена трябва да се проверяват няколко седмици преди да ги извадите за покълване и при необходимост да се отчупят всички кълнове.

Но какво, ако извадим посадъчен материал от мазето с добър растеж и просто няма време да чакаме новото пробуждане на бъбреците? Изходът е само един - поставете покълналите картофи на светло място с температура малко под 10 градуса.Така че кълновете ще спрат да растат, няма да се удължат и на светлината ще придобият зелен цвят. Ще трябва да бъде засадено възможно най-рано, като същевременно се опитва да не повреди издънките.




No comments:

Post a Comment