27.5.22

Бране и сушене на БЪЗ


Кога се берат различните части от бъза
1 БРАНЕ:

1.1 Цвят от черен бъз 
  • В края на пролетта и началото на лятото, когато започва цъфтежът. 
  • Да не се изчаква пълното разцъфтяване, защото венчето на голяма част от цветовете опадва при брането на съцветието. 
  • Брането се извършва в сухо време.
  •  Отрязват се целите съцветия с овощарска ножица


1.2 Плод от черен бъз 
  • В края на лятото и началото на есента (август-септември) при пълното узряване на плодовете, когато са черновиолетови отвън и тъмночервени отвътре. 
  • Ако плодовете се събират по-рано, много от тях са неузрели и занижават качеството на билката. 
  • Плодовете се събират, като се отрязват с нож или ножица заедно с общата дръжка. 
  • Набраните плодове се поставят в кошници или касети

1.3
Лист от черен бъз 
  • През лятото (юни-юли), когато листата са напълно развити. 
  • Отрязва се целият лист с нож или ножица и от дръжка се откъсват съставните листчета

2 СУШЕНЕ:

2.1 Цвят от черен бъз 
  • На слънце върху рамки или други постелки. 
  • Не трябва да се оставя през нощта на открито, защото от нощната влага и сутрешната роса дрогата потъмнява. 
  • По-добре се суши в сушилня при температура не повече от 45° C.
  •  Съцветията са добре изсушени, когато цветните дръжки в най-дебелите части при огъване се чупят, а цветовете при стриване се разпрашават.

2.2 Плод от черен бъз 
  • Плодовете се разстилат за сушене на тънък пласт върху чисти площадки или в проветриви помещения върху застлан под или на рамки.
  •  Плодовете са добре изсушени, когато при стриване между пръстите не багрят

2.3 Лист от черен бъз
 
  •  Събраните листа се разстилат за сушене на сянка в проветриви помещения, върху рамки и други постелки или на застлан с хартия под. 
  • В началото на сушенето се разбъркват и обръщат. 
  • Листата са добре изсушени, когато при прегъване се чупят


3 ЦЕННО СЪДЪРЖАНИЕ:

3.1 Цветовете съдържат флавоноловите гликозиди рутин, хиперозид и изокверцитрин, малко танини, слузни вещества, етерично масло и др.
 
3.2 Плодовете съдържат антоцианови гликозиди, производни на цианидина, органични киселини, смоли, захари, витамините В1, В2 и С, каротеноиди, пектини и минерални соли. В зелените плодове се съдържа цианогенният гликозид самбунигрин, който при узряването се разпада.

3.3 Влистата са установени танини, флавоноиди и др.


Как да използваме цвят от бъз

Представлява кичест жълто-бял букет, цъфти през май-юни. Бере се преди да е презрял. Суши се на сенчесто, проветриво място. 

След изсушаване:
  • Цветът се оронва от дръжките, 
  • Получава се прашец със същият цвят, блудкав на вкус, със слаб специфичен аромат.


Рецепта

Приготвя се отвара от изсушения цвят (прах) като обикновен чай. Пие се горещ.

Против: хрема, пресипнал глас, средство за изпотяване (при простуда), задух, при трудно уриниране (хронифициран простатит), при възпаление на бъбреците и пикочо-половите пътища. Цветът от черен бъз има мощно терапевтично действие при изброените болестни симптоми.



01.06.2012









No comments:

Post a Comment