13.5.22

!!! Как да измерите нивото на pH в почвата с помощта на сода и оцет



"Необходими материали за измерване pH нивото на почвата
За да направите свой собствен тест за киселинност и алкалност на почвата, имате нужда от няколко естествени съставки и домакински прибори. Ето кои са те:

вода;
почва;
бял оцет;
сода за хляб;
две чаши за еднократна употреба;

Преминаване към начини за измерване pH нивото на почвата

Стъпка 1: Напълнете първата чаша за еднократна употреба с почва до средата. Добавете 1/3 чаена чаша бял оцет. Погледнете повърхността на почвата. Ако по нея има пяна или мехурчета, значи е алкална. Химическата реакция, която наблюдавате, възниква, когато алкалното вещество (почвата) влезе в контакт с киселинна среда (оцета).

Стъпка 2: Не виждате промяна? Добре, тогава направете следното: изсипете малко почва във втората чаша за еднократна употреба. Добавете 1/3 чаена чаша вода. Разбъркайте с помощта на дървена или пластмасова бъркалка. Добавете 1/3 чаена чаша сода за хляб. И отново разбъркайте. Ако забелязвате наличие на пяна или мехурчета по повърхността на почвата, значи е киселинна.

Стъпка 3: Ако почвата не реагира на нито един от двата теста, тя има неутрално pH и не изисква никакво тестване. Просто продължете да добавяте органични материали като компост и листна маса, за да поддържате този баланс.

Стъпка 4: Ако почвата е киселинна, може да я подобрите с вар или дървесна пепел, а ако е алкална - със сяра или борови иглички.
...
Начини за безплатно подобряване на почвата

Няма нужда да харчите излишни средства, за да коригирате почвата. Може да направите това с помощта на някои естествени съставки като кафе, яйчни черупки, бананови кори и други. Просто ги добавете към почвата, за да подобрите нейните структура, ниво на pH и задържане на вода и хранителни вещества, и готово.

Източник: thespruce.com, freepik.com "

No comments:

Post a Comment