7.11.22

Трънка, действие и приложение на билката

https://bilki.bg/encyclopedia-bilki/tranka.html


 "Начин на приложение на билка трънка

Прясно изстискан сок от плодовете се дава при стомашни заболявания и жълтеница (Willfort, 1975). За същата цел и при диарии се препоръчва декокт: 6 — 8 изсушени плода се заливат с 1 чаша вода и се варят, докато водата намалее с 1/3, след което се прецежда — доза за 1 ден (Стоянов, Н. Нашите лекарствени растения, ч.2. С., Наука и изкуство, 1973.
От цветовете се приготвя инфуз: 2 чаени лъжички на чаша вода, подсладена със захар, дневна доза.

При повишена киселинност и остра пептична язвена болест пресни плодове провокират обостряне, диария и повръщане, така че лекарите категорично забраняват да се ядат. Някои хора са свръхчувствителни към тритерпеноидите и танините, тяхното поглъщане причинява силен задух и тахикардия.

Нежелани реакции в начин на приложение на билката

Няма противопоказания, с изключение на специфични индивидуални реакции.

Съчетание с други билки 

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт."


Как да използваме трънките и с какво са полезни за нашето здраве

"... 

Чай от сушени трънки (билкова отвара)

Една част от набраните от нас трънки можем да изсушим на сянка. От изсушените трънкови плодчета можем да си правим чай (отвара). За целта счукваме 2 с.л. от сухите трънки и ги заливаме с 500 г вода. Варим за 10 минути и пием 3 пъти на ден преди хранене по 1/3 от полезния чай. Отварата помага при гастрит, колит, диария, бъбречни заболявания, жълтеница и други.

Как да използваме трънките за направата на витаминозна напитка

За да направим една истински витаминозна билкова напитка, имаме нужда от 150 грама сух плод шипка, 150 грама сух плод трънка и 150 грама сух плод глог. Разтваряме 1 чаша захар (още по-добре пчелен мед) в 4 литра вода и тук изсипваме изсушените билкови плодчета. Оставяме да престоят 1 седмица. Получаваме леко газирана течност, червеникава на цвят и с много приятен вкус. Прецеждаме готовата витаминозна билкова напитка и пием по 2-3 супени лъжици от нея сутрин. Плодовете можем отново да залеем с вода и пак да заложим да се прави от тази напитка. Полученият втори извлек е още по-вкусен и с по-силни качества. ..."

No comments:

Post a Comment