7.11.22

Шипката – царица на билките/ Шипката превъзхожда много плодове и зеленчуци по количеството минерали и елементи



"Препоръчва се при анемии, диабет, умствена и физическа умора, простудни заболявания, авитаминози. Плодът укрепва сърцето и кръвоносната система, намалява високата кръвна захар и лошия холестерол. Безценна е при стомашно-чревни и бронхиални заболявания и за прочистване от токсините, както и за добро храносмилане. Облекчава болките в ставите и при менструален цикъл, намалява чувството за глад. Шипковият чай успокоява нервната система, помага при тревожност, безсъние, депресия и настинки. Плодовете се използват за лечение на рани, изгаряния, премръзвания.
Освен че лекува, царицата на билките разкрасява и подмладява. От семките се извлича тъмно-червено масло, което подхранва кожата, заличава белези и бръчки, придава на кожата равен и красив тен. Маслото от шипка помага и в борбата с акнето, за суха и раздразнена кожа. В домашната козметика прави чудеса – при смесване на шипки с мед, овесени ядки или зехтин. Шипковият чай се използва също така за миене и почистване на кожата. Шипковата вода служи за освежаване на лицето - две шепи свежи цветове на шипка се слагат в буркан с две лъжици захар и литър топла вода с лъжица оцет. След два часа се разбърква, прецежда и се слага в хладилник.
За успокояване на раздразнена кожа се използва шипков тоник. Необходими са чаена лъжичка мед, няколко капки сок от лимон и няколко листенца шипков цвят. Листенцата се заливат с чаша гореща вода и след половин час се добавят меда и лимона и се нанасят върху лицето за десетина минути.
Отвара от шипки, яйчен белтък и лъжичка лимонов сок служи за маска, която почиства и свива порите на лицето. За да се сгъсти се добавя малко пшенично или оризово брашно. Сместа се слага на лицето за двайсетина минути.
За лъскава коса
. Малко отвара от сварени плодове се смесва с овесено брашно и лъжица лимонов сок. Нанася се за половин час на суха коса.

През есента шипките са в изобилие навсякъде. Най-голямо е съдържанието на витамин С, когато плодовете са ярко червени и твърди. В изсушено състояние плодовете на шипката могат да се съхраняват до две години, но трябва да се държат в добре затворени съдове.
От шипки се прави също мармалад, сладко, сок, даже и вино. Силно тонизиращо действие има и шипковият еликсир, който може да се пие и вместо вода. В 3 литров буркан се слагат цели плодчета шипка, добавят се 700 гр. захар, половин пакетче мая за хляб, долива се с вода. След 3-4 дни еликсирът е готов . Когато водата свърши процедурата се повтаря със същите плодове шипка.
Шипков мармалад – рецепта. Узрелите шипки се почистват от дръжките и листенцата, разрязват се на две по дължина и се почистват от семенцата. Но мармалад става и от цели шипки. Пет кг шипки се заливат с четири литра вода или колкото е необходимо за да се покрият с 5-6 см. След като омекнат напълно, прецеждат се през гевгир, пасират се като се поливат с отварата в която са се варили. Кашата се прецежда два-три пъти през ситно сито, поставя се в тенджера и се добавя захарта. На 5 литра каша – 2 кг захар. Вари се като непрекъснато се разбърква, за да не загори. Мармаладът е готов, когато се сгъсти като течен мед. Още топъл се изсипва в сухи, топли буркани. Затварят се, но не се стерилизират."

No comments:

Post a Comment