9.11.22

Подрязване на черница

1
v
(Spring/late Feb) Pruning Mulberry 2019

2
V !!!
Pruning Mulberry Trees


3
Подрязване на черница (черница) през есента, лятото, пролетта

Видове подстригване

Има няколко вида подрязване на черница. Всички те се извършват за изпълнение на определени задачи и се различават помежду си. Предлагат се следните видове подрязване на черница:


Формиращо

...формирането на черницата:
  1. Плодово дърво.
  2. Декоративно дърво на стъбло със сферична корона.
  3. метла.
  4. Дърво с плачеща корона.
  5. храст.
Подмладяващо

Санитарно
Санитарното подрязване на черниците трябва да се извършва ежегодно най-малко 2 пъти на сезон. Това е ранна пролет, когато дървото все още не е навлязло в вегетационния сезон, както и есента, времето след края на падането на листата. По време на санитарна резитба се отстраняват счупени, изсушени и повредени клони, стъблото на дървото се почиства. Отстраняват се и издънките със следи от увреждане на болестта..

Как да подрязваме черница


...правила:
  • Дърветата могат да бъдат изсечени само в определени периоди на годината..
  • За подрязване е необходимо да се използват само висококачествени, добре заточени и дезинфекцирани инструменти. Рязкото рязане лекува много по-добре и по-бързо
  • Колкото по-стари са дърветата, толкова по-мощна резитба може да се направи. Младите дървета трябва да бъдат подрязани внимателно, в противен случай това може да доведе до тяхната смърт.
  • Зелените нелигинизирани издънки могат да бъдат откъснати с ръце или да прищипат горната им част, като по този начин спират растежа им, ако те са ненужни или неправилен растеж.
  • При отстраняване на издънки „до пръстена“ или при рязане до обещаваща пъпка или изстрел трябва да се спазва правилната техника.

Как да подрязвате черниците през пролетта

Пролетното подрязване на черниците се извършва, когато заплахата от големи студове напълно отсъства, в противен случай гарантирано измръзването на подрязаните издънки. Можете да започнете тази процедура само след като температурата на въздуха стабилно се утаи над - 10 ° С. В южните райони можете да отрежете черницата в началото на март, в по-северните - през април. Точното време на пролетната резитба е избрано, като се вземе предвид климатът в региона. Важно е да имате време да направите тази процедура, преди да започне потокът на сока, тогава периодът на рехабилитация на черница ще бъде минимален.

Подрязването на черница през пролетта включва всички основни видове работа. По това време те правят санитарното почистване на дървото, оформят короната на младата черница и също извършват подмладяване на стари растения.

Как да подрязвате черница през лятото

Лятната схема за подрязване на черница е много проста. Основните работи по това време, като правило, не се извършват. Изключение е само подрязаната декоративна черница, короната на която трябва да се поддържа в постоянна форма. Понастоящем се отрязва само млад растеж, който надхвърля измеренията. По това време можете да ограничите растежа на зелени нелигинизирани издънки, ако смятате да ги премахнете в бъдеще. За целта те просто приковават върха с нокът. Подобна мярка позволява на растението да насочва хранителните вещества към растежа и узряването на горските плодове, а не към прекомерното образуване на издънки.

Как да подрязвате черниците през есента

През есента резитбата на черница обикновено се извършва само за санитарни цели. Дървото се инспектира, ако е необходимо, повредени и изсушени клони се изрязват. Особено внимание трябва да се обърне на короната, ако появата на болести или вредители е била отбелязана върху нея през сезона. Клоните, засегнати от гъбички или други патологии, се отстраняват, след което те трябва да бъдат събрани и изгорени.

Образуване на черница по години
...

Грижа за растенията след подрязване


Черницата не изисква специални грижи, тя е много непретенциозно растение. След подрязването е препоръчително само леко да подхранвате растението. През пролетта това може да стане чрез въвеждане на изгнил тор в кореновата зона, хумус, както и сложен тор, съдържащ азот, например нитроамофоск. След есенната резитба може да се добави малко суперфосфат в почвата. Азотните торове не се прилагат по това време на годината..

Нарязаните клони трябва да се събират и изгарят, особено след санитарна резитба. В тях могат да живеят гъбични спори, патогени и вредители. След това клоните на дърветата трябва да се побелеят. Такава мярка ще предотврати прекомерното нагряване и напукване на кората на дървото под яркото пролетно слънце. Миенето на бели е добро профилактично средство срещу вредители от насекоми и техните ларви, зимуващи в пукнатини и гънки на кората.

Заключение

Подрязването на черница е доста проста процедура, която дори новакът може да направи. Въпреки това е необходимо да се започне само след изучаване на теоретичната част. А за начинаещи е по-добре за първи път да се възползват от по-опитните колеги.


4

Подрязване на черница - Научете кога и как да подрязвате черницата



5
V
Prune Mulberry Trees Like Crazy [in late January] And They Will Thrive (Here's how)

No comments:

Post a Comment